Ο εμφύλιος στην Κεντροαριστερά και οι ωφελημένοι

September 9, 2016 at 10:59 am Leave a comment

vasili_kantinski

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ

Δεν είναι η πρώτη φορά που η απόπειρα για ενιαία πορεία του κατακερματισμένου Κέντρου και της Κεντροαριστεράς αποτυγχάνει. Το ίδιο είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν με την πολυδιαφημισμένη κίνηση των 58 και το σχήμα της Ελιάς.

Η ιστορία, με άλλα πρόσωπα κεντρικούς πρωταγωνιστές, επαναλαμβάνεται και πάλι σήμερα, με το αποτέλεσμα να είναι εξίσου απογοητευτικό για τους πολίτες που πιστεύουν σε αυτόν τον χώρο και στη χρησιμότητα της ύπαρξής του.

Ανέκαθεν το Κέντρο έπαιζε ρόλο ρυθμιστικό για τα πολιτικά πράγματα, αν και στην Ελλάδα λόγω παραδοσιακού διπολισμού, οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι εκφράζονταν μέσω των εκάστοτε δύο μεγαλύτερων δυνάμεων. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ κατείχε επί σχεδόν μια τριακονταετία την πρωτοκαθεδρία στην επονομαζόμενη Κεντροαριστερά, αλλά μετά το 2009 επήλθαν η κατάρρευση και η παρακμή.

Από τότε έχουν περάσει περίπου εφτά χρόνια, όμως η ελληνική έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να βρει ταυτότητα ούτε να ορθοποδήσει.

Η εξέλιξη αυτή βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο καθώς και τα αντίστοιχα κόμματα στην Ευρώπη βρίσκονται σε διαδικασίες αναζήτησης προσανατολισμού έχοντας απολέσει πολλά από την “ψυχή” τους.

Οι ηγεσίες των υφιστάμενων σχημάτων στη χώρα μας κάθονται στις δάφνες του ένδοξου παρελθόντος τους και σφυρίζουν αδιάφορα χάριν της διατήρησης της μικρής αλλά ζωτικής για εκείνους εξουσίας που κατέχουν χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν πειστικό πολιτικό λόγο.

Προσωπικές φιλοδοξίες και αρχηγοί κατώτεροι των περιστάσεων κρατούν έναν ευρύτερο χώρο καθηλωμένο και αλληλοσπαρασσόμενο. Το μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού που κινεί τα νήματα αδυνατεί να κατανοήσει τη συγκυρία. Δίνει το προβάδισμα στους δεσμούς που έχει με το παλιό και αρνείται να αναζητήσει νέους δρόμους και πρόσωπα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Τα κόμματα που τοποθετούνται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχουν υποστεί αλλοίωση της φυσιογνωμίας τους, ταυτιζόμενα με νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Κεντροδεξιάς. Επιπλέον, η φθορά της κυβερνητικής εξουσίας είναι ένα βαρίδι που δύσκολα λησμονά η κοινωνία, παρά τις προσπάθειες αναβάπτισης μέσω αλλαγής ονομάτων και συμβόλων. Ενα πρόσθετο εμπόδιο αποτελεί η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη δεξαμενή της Κεντροαριστεράς, καθώς και η εμμονή σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική αντί της εκπόνησης ενός οραματικού προγραμματικού σχεδίου των προοδευτικών δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά δε τις συζητήσεις περί ανασυγκρότησης, διεξάγονται μεταξύ ελίτ και «ειδημόνων» και τα διαδικαστικά καθίστανται προτεραιότητα. Αδυνατούν να βρουν απαντήσεις στο ερώτημα «με ποιους και για ποιους». Πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν στον οδικό τους χάρτη αυτό το καίριο ερώτημα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και να ομφαλοσκοπούν μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες.

Συνέπεια είναι η περαιτέρω απαξίωση της άλλοτε κραταιάς δημοκρατικής παράταξης, με ωφελημένους προφανώς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους από τον διαρκή εμφύλιο στην Κεντροαριστερά σε μια διόλου αμελητέα εκλογική δεξαμενή.

Advertisements

Entry filed under: Αρθρογραφία.

Ανάγκη για ιδρυτικό συνέδριο του μεταρρυθμιστικού χώρου από μηδενική βάση Ενας προφητικός λόγος για την Ευρώπη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

September 2016
M T W T F S S
« Jan   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggers like this: