Χωρίς χρίσματα, με προοδευτική αντίληψη…

December 8, 2013 at 3:38 pm Leave a comment

kalpi

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

«Οχι» σε χρίσματα, «όχι» στην κομματικοποίηση της αναμέτρησης, «ναι» σε προοδευτικά ψηφοδέλτια της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Με αυτό το τρίπτυχο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εγκαταλείποντας -λόγω νέων πολιτικών συσχετισμών και συντριπτικής μείωσης της εκλογικής του δύναμης- την άλλοτε πάγια τακτική της επίσημης υποστήριξης υποψηφίων και συνδυασμών με κομματική ταμπέλα.

Ευρείες συμπαρατάξεις με αυτοδιοικητικά κριτήρια και πρόσωπα προοδευτικής αντίληψης, εκτός στενού κομματικού πλαισίου, θα επιδιώξει να στηρίξει η ΔΗΜΑΡ, η οποία διαφωνεί με τη μετατροπή των αυτοδιοικητικών εκλογών σε δημοψήφισμα για την πολιτική κατάσταση της χώρας.

Τα δύο κόμματα, που προς το παρόν βρίσκονται σε φάση συζητήσεων και αναζήτησης υποψηφίων, σε πολλές περιοχές θα προωθήσουν μαζί υποψηφιότητες με κεντροαριστερό προφίλ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ, όπως αντίστοιχα και η Ν.Δ., ενδέχεται να κατεβάσουν αιρετούς που θα εξασφαλίσουν την κοινή αποδοχή και σιωπηρή στήριξη των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Περιφέρειες

Στις εκλογές του 2010 το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις 8 από τις 13 Περιφέρειες. Με τα σημερινά δεδομένα, αν διατηρήσει τις μισές θα θεωρηθεί άθλος. Στην Αττική σίγουρα υποψήφιος, πιθανότατα με τη στήριξη και της Ν.Δ., θα είναι ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. Σκέψεις να κατέβει ανεξάρτητη κάνει η αντιπεριφερειάρχης και πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη. Στη ΔΗΜΑΡ ενδιαφέρον να είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου έχει εκφράσει ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου.

Στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, χωρίς να αποκλείονται και γαλάζιες αποχρώσεις στον συνδυασμό του. Αυτόνομη παρουσία θα έχει η ΔΗΜΑΡ στο πρόσωπο του Αντώνη Ανηψητάκη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Στο Νότιο Αιγαίο, ο «πράσινος» περιφερειάρχης και πρώην νομάρχης Δωδεκανήσου, Γιάννης Μαχαιρίδης, θα είναι εκτός απροόπτου υποψήφιος, αν και δυνατά παίζει ο επί χρόνια δήμαρχος Σύρου, Γιάννης Δεκαβάλλας, που γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από τον δημαρχιακό θώκο. Στο Βόρειο Αιγαίο δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως οι προθέσεις του Νάσου Γιακαλή, ο οποίος είχε κερδίσει το 2010 με τη στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη.

Αγνωστο είναι επίσης αν θα υποστηριχτεί εκ νέου στην Πελοπόννησο ο πρώην «γαλάζιος» Πέτρος Τατούλης, που είχε εκλεγεί με το χρίσμα από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Σε πρόσφατη έρευνα γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων «μετρήθηκαν» ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Γιώργος Δέδες, και ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς.

Στη Στερεά Ελλάδα ο Κλέαρχος Περγαντάς βάζει όρους για να συνεχίσει, στη Δυτική Ελλάδα έχει δηλώσει ότι ξαναβάζει υποψηφιότητα ο «παπανδρεϊκός» Απόστολος Κατσιφάρας, ωστόσο διεξάγονται συζητήσεις να διεκδικήσει τον Δήμο Πατρέων ως κοινός υποψήφιος με τη Ν.Δ.

Στο Ιόνιο, δεν πρέπει να αποκλείεται ως λύση, στο πρότυπο της δικομματικής συγκυβέρνησης, η Αντζελα Γκερέκου. Σε αυτή την περίπτωση, ως αντιπεριφερειάρχης θα κατέλθει ο Ζακυνθινός δημοσιογράφος, Διονύσης Μποτώνης. Σε αναζήτηση υποψηφίου βρίσκονται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλία, καθώς δεν πρόκειται να στηριχτεί ο νεοδημοκράτης περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Ορισμένα σενάρια θέλουν τον εκσυγχρονιστή πρώην υφυπουργό Υγείας, Εκτωρα Νασιώκα, να διεκδικεί την Περιφέρεια ή τον Δήμο Λαρισαίων. Ειδικά για τον Δήμο της θεσσαλικής πρωτεύουσας, η Αγίου Κωνσταντίνου εξετάζει την περίπτωση του πρώην δημοτικού συμβούλου, Κώστα Τσαντίλη.

Για την Περιφέρεια Ηπείρου υποψήφιος δεν έχει βρεθεί. Ωστόσο, οι ελπίδες για μια δυνατή υποψηφιότητα είναι ψαλιδισμένες, καθώς ο νυν περιφερειάρχης με τη Ν.Δ., Αλέξανδρος Καχριμάνης, αποτελεί φαβορί. Στη ΔΗΜΑΡ, πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές με τους Οικολόγους και αποστασιοποιημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ να ηγείται ενός εναλλακτικού μετώπου.

Ο Αρης Γιαννακίδης θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για άλλη μια τετραετία, στην Κεντρική Μακεδονία πρόθυμος για μια αντίξοη μάχη φέρεται ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ στη Δυτική Μακεδονία ο 41χρονος Γιάννης Παπαϊορδανίδης θα προσπαθήσει για το καλύτερο σε μια γαλάζια Περιφέρεια.

ΔΗΜΟΙ

Στην Αθήνα, το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του δημάρχου Γιώργου Καμίνη έχει ήδη τη θερμή στήριξη της ΔΗΜΑΡ και, αν δεν συμβεί η έκπληξη, το ίδιο θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ. Στη Θεσσαλονίκη, έχει κλειδώσει η νέα υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, στον Πειραιά ο εφοπλιστής, μέλος της κίνησης των «58» και προσωπικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργος Βερνίκος, ανακοίνωσε ότι συγκροτεί παράταξη, ενώ στο Ηράκλειο ο Γιάννης Κουράκης θα στηριχτεί εκ νέου από το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως από τη ΔΗΜΑΡ.

Στον Βόλο ο σημερινός δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης κατέρχεται ως κοινός υποψήφιος του κεντροαριστερού χώρου, έχοντας απέναντι τον πρώην νομάρχη του ΠΑΣΟΚ και νυν μέλος της ΔΗΜΑΡ, Απόστολο Παπατόλια, που θα διεκδικήσει τον Δήμο ως ανεξάρτητος. Από την υπόλοιπη ομάδα των δημάρχων της «Πρωτοβουλίας των Πέντε», θα προσπαθήσουν να επανεκλεγούν ο Γιάννης Δημαράς στην Πάτρα και ο Φίλιππος Φίλιος στα Ιωάννινα.

Στα Χανιά, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο και πρώην υπουργό Μανώλη Σκουλάκη και η ΔΗΜΑΡ τον Τάσο Βάμβουκα, ενώ στη Ζάκυνθο μάλλον κοινή στήριξη των δύο θα εξασφαλίσει ο Στέλιος Μποζίκης. Επιστροφή στην πολιτική μέσω του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα επιδιώξει ο «σημιτικός» πρώην υφυπουργός Απόστολος Φωτιάδης, έχοντας μαζί του το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Για δήμαρχος Τρίπολης θα δοκιμάσει ξανά ο Δημήτρης Παυλής.

Λεκανοπέδιο

Στο λεκανοπέδιο Αττικής, μια επιπλέον θητεία θα διεκδικήσουν στην Καλλιθέα ο «πράσινος» πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης. Μεταξύ των αντιπάλων του θα είναι ο δημοσιογράφος Λάζαρος Λασκαρίδης. Στο Περιστέρι κατεβαίνει ως υπερκομματικός ο Ανδρέας Παχατουρίδης, στου Ζωγράφου ο Κώστας Καλλίρης, στον Αλιμο ο Θάνος Ορφανός, στον Δήμο Παλλήνης-Γέρακα ο Θανάσης Ζούτσος, στους Αγίους Αναργύρους ο Νίκος Σαράντης, στη Νίκαια ο Γιώργος Ιωακειμίδης (ΔΗΜΑΡ) και στη Γλυφάδα ο Κώστας Κόκκορης, που όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Πληθώρα «πασοκογενών»-κεντροαριστερών υποψηφίων παρατηρείται στο Γαλάτσι, όπου έχουν εκδηλώσει πρόθεση για το δημαρχιακό αξίωμα οι Ηλίας Μιμηγιάνης, Ελενα Ζέρβα, Τάσος Πασπαλάς, Γιώργος Καπέλλης και Γιώργος Κόκκαλης. Παρόμοια κατάσταση στο Χαϊδάρι, με τους Ανδρέα Μποζίκα και Ηρακλή Δρούλια να ανταγωνίζονται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, ενώ ο Δημήτρης Τσατσαμπάς που εγκαίρως έκοψε τους δεσμούς του με το ΠΑΣΟΚ ψάχνει συνεργασία με τους Κώστα Ασπρογέρακα, πρώην υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, και Βαγγέλη Ντηνιακό, γιο τού επί συναπτά έτη δημάρχου.

Ξανά υποψήφιοι θα είναι οι πρώην δήμαρχοι, στο Ηράκλειο Αττικής ο Γιώργος Μαστοράκος, στην Αγία Παρασκευή ο Βασίλης Γιαννακόπουλος και στη Λυκόβρυση-Πεύκη ο αθλητικογράφος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος. Σύμπραξη Μανώλη Γραφάκου (πρώην δήμαρχος, προερχόμενος από τη Ν.Δ.) και Βασίλη Λάζου (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) σε πολυσυλλεκτικό σχήμα θα έχουμε στον Δήμο Πεντέλης, ενώ η ΔΗΜΑΡ στην προηγούμενη αναμέτρηση είχε υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Φειδοπιάστη.

Advertisements

Entry filed under: ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ.

Πως διαμορφώνονται τα στρατόπεδα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ Συνέδριο ΔΗΜΑΡ: Αντιπαράθεση για τον τρίτο πόλο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

December 2013
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggers like this: