Κανείς δε θα κοιμάται πλέον ήσυχος…

March 17, 2013 at 3:33 pm Leave a comment

ROBBERY

Κανένας Ευρωπαίος πολίτης σε καμία ευρωπαϊκή χώρα και ιδίως στην Ελλάδα, μπορεί πλέον να «κοιμάται ήσυχος» , ότι οι καταθέσεις του και η όποια περιουσία του (ακίνητη και κινητή) , θα του ανήκουν απ΄εδώ και πέρα .

Η «πειρατική λεηλασία», των καταθέσεων των Κυπρίων μέσω της απόφασης του Eurogropup , ανοίγει το δρόμο για «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα (μετά από νέο κούρεμα χρέους), αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες . Η πολιτική και κοινωνική αναταραχή στη Κύπρο είναι τεράστια και ήδη τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για την απόφαση και επιστροφής στη λίρα.

Με την πρωτόγνωρη απόφαση για κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, αύξηση της οι Ευρωπαίοι “βάζουν χέρι” στο ρώσικο χρήμα και αποδυναμώνουν-καταργούν τον ρόλο της Μεγαλονήσου ως παγκόσμιας εμβέλειας κέντρο διακίνησης κεφαλαίων. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, “παράπλευρες απώλειες” υφίστανται οι Κύπριοι και άλλοι καταθέστες. Ουδόλως όμως φαίνεται να απασχολεί τους εταίρους της Κύπρου , το όσα συμβαίνουν στους λεγόμενους φορολογικούς και τραπεζικούς παραδείσους του Λιχνεστάϊν ή του Λουξεμβούργου.

Πρόκειται για απόφαση που δυναμιτίζει την ασφάλεια καταθετών και καταθέσεων όχι μόνο στη Κύπρο , αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε και δημιουργεί “κακό προηγούμενο”, αυξάνοντας την α.βεβαιότητα για τις τοποθετήσεις κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές καταθέσεις Ρώσων και ρωσικών επιχειρήσεων σε κυπριακές τράπεζες είναι περίπου 18 δισ. ευρώ. Θα υποστούν λοιπόν ζημία 1,8 δισ. ευρώ και οι αντιδράσεις από ρωσικής πλευράς θα είναι ανπόφευκτες. Αναμένεται φυγή ρωσικών κεφαλαίων από την Κύπρο, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Έμμεσες συνέπειες θα υπάρξουν για τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Καταθέσεις σε καταστήματα κυπριακών τραπεζών επί ελληνικού εδάφους δεν θα θιγούν. Εντούτοις η απόφαση ανοίγει κερκόπορτα και θέτει εν αμφιβόλω την ασφάλεια τους σε χώρες που θα χρειαστούν νέο κούρεμα.

Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα βρίσκεται πάλι επί ξυρού ακμής, καθώς η τελευταία συμφωνία για τη χώρα προβλέπει νέο κούρεμα του χρέους σε δεύτερη φάση και συνεπώς όταν θα έρθει η ώρα αυτή όλα είναι πλέον ανοιχτά.

NEW DEAL

Advertisements

Entry filed under: Αρθρογραφία.

Δέκα γραμματείς σε τριάντα εννιά χρόνια Ήθη και έθιμα της Καθαρής Δευτέρας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


%d bloggers like this: