Δέκα γραμματείς σε τριάντα εννιά χρόνια

March 16, 2013 at 1:38 pm Leave a comment

pasok

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Ο δέκατος γραμματέας στα τριάντα εννέα χρόνια ζωής του ΠΑΣΟΚ είναι από την Πέμπτη ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ιστορικά στελέχη του Κινήματος όπως ο Κώστας Λαλιώτης και ο Κώστας Σκανδαλίδης έχουν θητεύσει ως γραμματείς στο ανώτατο κομματικό αξίωμα, σε εποχές παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.

Το πρώτο πρόσωπο που εξελέγη στη θέση αυτή, μετά τη θεσμοθέτησή της από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1990 είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη φυλακή.

Εκτός ΠΑΣΟΚ οικειοθελώς, αφού προηγουμένως είχε καταγγείλει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ είναι και ο γραμματέας της περιόδου της εντυπωσιακής νίκης του ΠΑΣΟΚ, με 43% στις εκλογές του 2009, Γιάννης Ραγκούσης.

Το ίδιο ισχύει και με την πρώτη γυναίκα γραμματέα, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που διαγράφηκε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ επειδή δεν ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο και το Νοέμβριο του 2012 αποχώρησε και από το κόμμα.

– Το Σεπτέμβριο του 1990, μετά την πρώτη μεγάλη αμφισβήτηση που σημειώθηκε εναντίον του, ο Ανδρέας Παπανδρέου σε έναν εκτονωτικό ελιγμό δημιουργεί στη «Σύνοδο του Πεντελικού» θέση γραμματέα, υποδεικνύοντας τον απολύτως έμπιστο συνεργάτη του, Άκη Τσοχατζόπουλο, που επικρατεί απέναντι στον Παρασκευά Αυγερινό.

– Μακροβιότερος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης. Εξελέγη για πρώτη φορά στις 11 Οκτωβρίου του 1995 με πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου. Επανεκλέγεται μετά το τέταρτο δραματικό συνέδριο λόγω θανάτου του Ανδρέα τον Ιούνιο του 1996 και μετά το πέμπτο συνέδριο το Μάρτιο του 1999, ύστερα από αντίστοιχες εισηγήσεις του Κώστα Σημίτη. Κατείχε το αξίωμα ως τον Οκτώβριο του 2001, ενώ η συμβολή του ήταν καθοριστική για την ανακήρυξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας.

– Γραμματέας στη δεύτερη τετραετία Σημίτη διατέλεσε ο Κώστας Λαλιώτης, ως ο καταλληλότερος άνθρωπος να συγκρατήσει την επερχόμενη φθορά που κατέληξε σε απώλεια της εξουσίας το 2004. Ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2001 και έμεινε στο τιμόνι του κόμματος για περίπου δύο χρόνια, μέχρι τον Ιούλιο του 2003. Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που είχε προηγηθεί ο Κώστας Σημίτης είχε ζητήσει την παραίτησή του, με τον Κώστα Λαλιώτη να απαντά: «Θεωρώ το αίτημα για αλλαγή γραμματέα, μομφή προς το πρόσωπό μου. Αν εγώ είμαι το βαρίδι παραιτούμαι». Ο παραιτηθείς γραμματέας δεν απεδέχθη φυσικά ούτε την πρόταση ένταξής του στην κυβέρνηση ως υπουργός Γεωργίας.

– Διάδοχος του Κώστα Λαλιώτη αναδείχθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος επιχειρεί να θίξει «τα ιερά και τα όσια» του Κινήματος. Από τις πρώτες του δηλώσεις είχε υποστηρίξει με νόημα ότι «τα σύμβολα δεν είναι ταμπού».

– Από ευρωβουλευτής ρίχνεται στα βαθιά του κόμματος και εκλέγεται γραμματέας το Μάρτιο του 2005. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου με υψηλό συμβολισμό, είναι η πρώτη γυναίκα στα χρονικά του ΠΑΣΟΚ που τοποθετείται σε αυτή τη θέση, αν και σήμερα έχει θέσει εαυτόν εκτός.

– Ο «αρκούδος» Νίκος Αθανασάκης θα ακολουθήσει το Δεκέμβριο του 2006, ως μια επιλογή που γνωρίζει καλά την «κομματική κουζίνα» του ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο που το Κίνημα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και δεν έχει ακόμη συνέλθει.

– Ο Γιάννης Ραγκούσης εκλέγεται έβδομος γραμματέας κατά σειρά, το Μάρτιο του 2008 και αναλαμβάνει την αντεπίθεση για να αναλάβει ξανά το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση του τόπου. Ο Ραγκούσης είχε τοποθετηθεί νωρίτερα εκπρόσωπος Τύπου, ενώ από το 2002 ως το 2007 διατέλεσε δήμαρχος Πάρου. Τον Οκτώβριο του 2012 εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ με βαριές αιχμές κατά της νυν ηγεσίας.

– Ο πιο βραχύβιος γραμματέας, λιγότερο από ένα χρόνο (Οκτώβριος 2009-Σεπτέμβριος 2010) ήταν ο Σωκράτης Ξυνίδης. Πρόσωπο χωρίς πολλά κομματικά γαλόνια εκτοξεύτηκε απότομα στα ψηλά, με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να τα καταφέρει. Απείχε συνειδητά από το πρόσφατο συνέδριο, ενώ δε θέλησε να είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές Μαϊου-Ιουνίου.

– Τον άπειρο Ξυνίδη διαδέχτηκε ο πολύπειρος στα κομματικά Μιχάλης Καρχιμάκης. Παπανδρεϊκός «μέχρι το κόκκαλο», άφησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου ήταν υφυπουργός για να αναλάβει γραμματέας το Σεπτέμβριο του 2010. Έμεινε στο πόστο του μέχρι το Μάιο του 2012, οπότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε, στον απόηχο της βαριάς εκλογικής ήττας, να διαλύσει όλα τα κομματικά όργανα, που ανασυστήνονται και πάλι αυτές τις ημέρες.

– Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πλέον το νέο Νο2 του ΠΑΣΟΚ, ερμηνεύοντας την εκλογή του ως μήνυμα ανανέωσης, ηλικιακής και πολιτικής. Ο κ. Βενιζέλος πάντως είχε υποστηρίξει ότι ο επόμενος πρόεδρος θα είναι 30άρης. Η αρχή μπορεί να έγινε με τον 34χρονο γραμματέα…

Advertisements

Entry filed under: ΠΑΣΟΚ.

Τα αποτελέσματα στο ΠΑΣΟΚ για γραμματέα-Π.Σ. Κανείς δε θα κοιμάται πλέον ήσυχος…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


%d bloggers like this: