Μάχες κάτω από τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ

February 13, 2013 at 6:49 am Leave a comment

MAXH

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Δύο γραμμές για την πολιτική φυσιογνωμία και τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερες ομάδες να στηρίζουν ή να απορρίπτουν αυτές τις αντικρουόμενες κατευθύνσεις συγκροτούν το σκηνικό που επικρατεί στο εσωτερικό της Ιπποκράτους, με τη μάχη στο συνέδριο να προβλέπεται σκληρή και αμφίρροπη.

Τα βασικά διακυβεύματα επί των οποίων θα αντιπαρατεθούν οι τάσεις και τα στελέχη που τις πλαισιώνουν αφορούν αφενός τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, τον προσδιορισμό του Κινήματος στον πολιτικό χάρτη και αφετέρου τη στάση απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί ακόμη να μην έχει κατασταλάξει ως προς το πώς θα χειριστεί αποτελεσματικά και αναίμακτα υπέρ του τη ροή και τις αποφάσεις του συνεδρίου, έχει ωστόσο καταλήξει στις θέσεις τις οποίες θα εισηγηθεί: Κατ’ αρχάς, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ενισχύσει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση μέσω αξιοποίησης πολιτικών του στελεχών με επίκεντρο τη νέα γενιά βουλευτών και η επιτυχία της τρικομματικής θα ωφελήσει το κόμμα και θα αυξήσει τα ποσοστά του.

Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οπτική Βενιζέλου, αποκτά πιο σαφή κεντρώα χαρακτηριστικά, ανήκει στην «ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» και, όπως σημειώνει με άρθρο στην ιστοσελίδα του, «τίθεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου με τις δυνάμεις της ιστορικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής οπισθοδρόμησης ή με τις δυνάμεις του δήθεν προοδευτικού συντηρητισμού που επαγγέλλονται την ακινησία στο όνομα επιμέρους κεκτημένων».

Με την αναφορά του αυτή ο κ. Βενιζέλος είναι ξεκάθαρο ότι φωτογραφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι καθιστά ευκρινές ότι η πόρτα προς τα αριστερά και δη προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να μένει κλειστή.

Με την προεδρική γραμμή, που θέλουν να εμφανίζουν ως «μεταρρυθμιστική», συντάσσεται μια ευρεία ομάδα βουλευτών, πρώην υπουργών και κομματικών παραγόντων, η οποία την περασμένη Παρασκευή έδωσε ένα πρώτο στίγμα εσωκομματικής τάσης σε συνάντηση που πραγματοποίησε, εν γνώσει του κ. Βενιζέλου.

Η «Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατική Κίνηση», όπως φέρεται να είναι ένας ενδεικτικός τίτλος που έδωσαν οι συμμετέχοντες, αποτελείται μεταξύ άλλων από τους Γιάννη Μανιάτη, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Χρήστο Πρωτόπαπα, Συμεών Κεδίκογλου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γιάννη Δατσέρη, Παναγιώτη Ρήγα, Αθηνά Δρέττα, Χρήστο Δερβένη, Γιώργο Σιακαντάρη κ.ά.

Πολύ κοντά στις απόψεις Βενιζέλου βρίσκονται επίσης οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Νίκος Ανδρουλάκης.

Στον αντίποδα, διαφορετική γραμμή πλεύσης εισηγούνται άλλα στελέχη, οι θέσεις των οποίων κωδικοποιημένα είναι: Το ΠΑΣΟΚ οφείλει είτε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, στηρίζοντας μόνο σε επίπεδο Βουλής για να μη δημιουργηθούν συνθήκες αποσταθεροποίησης, είτε να χαράξει με έντονο τρόπο διαχωριστικές γραμμές από τη Ν.Δ., ώστε να μη μετατρέπεται σε «απολογητή του Αντώνη Σαμαρά». Παράλληλα, διαφωνούν με τη στροφή προς το κέντρο και αντιπροτείνουν στροφή προς τα αριστερά, με χαμήλωμα των τόνων προς την Κουμουνδούρου, προκειμένου να επιτευχθεί ο «επαναπατρισμός» των ψηφοφόρων που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και μετακόμισαν πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το στρατόπεδο παρατηρείται έντονος κατακερματισμός, καθώς δραστηριοποιούνται άτυπες ομάδες, οργανωμένες τάσεις και στελέχη κατά μόνας. Παραπλήσιες θέσεις απέναντι στη φιλοσοφία Βενιζέλου μοιράζονται οι πρώην υπουργοί Κώστας Σκανδαλίδης (παρέστη τη Δευτέρα για πρώτη φορά σε κομματικό όργανο μετά την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Ρέππας αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος και Μιχάλης Κασσής. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται επίσης οι Χρήστος Παπουτσής, Μιχάλης Καρχιμάκης και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Καρχιμάκης και 73 ακόμη στελέχη έδωσαν χθες στη δημοσιότητα κείμενο καταγγέλλοντας προσπάθεια αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και μεθοδευμένες προσυνεδριακές διαδικασίες.

Με κριτική διάθεση προσέρχεται στο συνέδριο και η ομάδα των «υφυπουργών» επί θητείας Γ. Παπανδρέου (Πεταλωτής, Οθωνας, Μωραΐτης, Τζάκρη, Ξυνίδης κ.ά.). Μεγαλύτερο άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία ζητά η Φώφη Γεννηματά, που συνομιλεί με «γεννηματικά» στελέχη όπως ο Μ. Παπαϊωάννου, ο Κ. Γείτονας και ο Θ. Τσούρας.

Αντίθετη στην κεντρώα κατεύθυνση Βενιζέλου δηλώνει και η ομάδα των “4” της Βόρειας Ελλάδας (Τσιόκας, Τζιόλας, Μαμέλης, Ζαρωτιάδης).

Φοβάται και προειδοποιεί…

venizelos

Στο πλαίσιο των διεργασιών ενόψει συνεδρίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τη Μονάδα Ανάπτυξης Πολιτικών, που αποτελείται από περίπου 50 νέους επιστήμονες και προειδοποίησε τους διαφωνούντες ότι το συνέδριο δε θα γίνει με “όρους παρελθόντος” και επιπλέον οτι το βασικό ζήτημα δε θα είναι η συμμετοχή ή μη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Αντίστοιχα χθες σε δείπνο με τη Γραμματεία ΚΟΕΣ της Νεολαίας άφησε αιχμές για την εσωκομματική κινητικότητα υποστηρίζοντας ότι “οι φράξιες δεν είναι ρεύματα και ιδίως εκείνες οι ομάδες που δε λένε τίποτα ουσιαστικό”.

Στις 12 στην Ιπποκράτους, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, συνεδριάζει η Γραμματεία της ΚΟΕΣ.

Advertisements

Entry filed under: ΠΑΣΟΚ.

Σχέδια Λούκας για αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση Γουατέβερ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

February 2013
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

%d bloggers like this: