Η ΔΗΜΑΡ για πολιτικό σύστημα-εκλογικό νόμο

January 31, 2013 at 6:39 am Leave a comment

KOUV

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο κόμμα προτείνει η ΔΗΜΑΡ, η οποία πραγματοποίησε χθες ημερίδα για το πολιτικό σύστημα.

Στην καταληκτική ομιλία της εκδήλωσης ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε την καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αφού η ΔΗΜΑΡ προγραμματίζει ξεχωριστή παρουσίαση της θέσης της για το ζήτημα αυτό τον επόμενο μήνα. Τάχθηκε πάντως εναντίον της πριμοδότησης με 50 έδρες προς το πρώτο κόμμα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «παραμόρφωση της λαϊκής βούλησης».

Ένα αναλογικότερο μοντέλο, που ενδεχεται να απηχεί τους προσανατολισμούς της Αγίου Κωνσταντίνου, παρουσίασε ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος αναφερόμενος στο πορτογαλικό σύστημα που εφαρμόζει την απλή αναλογική ανά διοικητική περιφέρεια.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση περί εκλογικού νόμου, η οποία υπάρχει ήδη ως αντικείμενο της πολιτικής ατζέντας, καθίσταται τώρα εντονότερη και αποκτά πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι να βασίζονται, ως φαίνεται, στις εκλογικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες των κομμάτων της τρικομματικής.

Είναι παράλληλα και μια προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα του δημόσιου πολιτικού διαλόγου, προκειμένου να αποφεύγονται τα επώδυνα γι’ αυτή θέματα, όπως π.χ. οι παντός είδους κινητοποιήσεις και κοινωνικές αντιδράσεις.

Σε αυτή τη λογική της μετατόπισης της θεματολογίας από την οικονονομία, που δεν ευνοεί και τόσο την κυβέρνηση, στους πολιτικούς θεσμούς, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των αλλαγών που θεωρεί αναγκαίες η ΔΗΜΑΡ για την έξοδο από την κρίση, ξεκινώντας από την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος μέχρι τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα άλλωστε με όσα υποστήριξε: «Η ελληνική κρίση μπορεί να εκφράστηκε ως οικονομική κρίση, αλλά είναι βαθύτατα πολιτική, θεσμική, συστημική».

Μεταξύ άλλων η Αγίου Κωνσταντίνου εισηγείται την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές της Βουλής και τη διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών με δημοψηφίσματα.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις των ομιλητών, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος έδωσε έμφαση στην ύπαρξη συναίνεσης ως βασική παράμετρο της πολιτικής ζωής, ενώ οι καθηγητές Ηλίας Νικολακόπουλος και Ξενοφών Κοντιάδης εμφανίστηκαν να διαφωνούν με την πρόταση που φέρεται να προκρίνει το ΠΑΣΟΚ για το μπόνους των 50 εδρών.

Η ΔΗΜΑΡ θα πραγματοποιήσει, όπως προαναφέρθηκε, μία ημερίδα τον επόμενο μήνα για τον εκλογικό νόμο και ακόμη μία τον Μάρτιο για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σχετικά με τις παρουσίες, ήταν εκεί η πλειοψηφία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο πρώην υπουργός Επικρατείας επί Λουκά Παπαδήμου, Γιώργος Σταυρόπουλος.

Ακόμη, το παρόν έδωσαν αρκετοί «εκσυγχρονιστές» της περιόδου Σημίτη όπως ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη αλλά και οι λεγόμενοι «λοχαγοί» Στέφανος Μανίκας, Βαγγέλης Μαλέσιος και Γιάννης Νικολάου.

Τέλος, την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος είχε παραστεί προσφάτως και σε εκδήλωση της «Δυναμικής Ελλάδας» του Ηλία Μόσιαλου και οι διαγραφέντες από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης.

Οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές το πρωί σε συνάντησή τους με δημοσιογράφους επανέλαβαν την αυστηρή κριτική τους προς την ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου, υποστηρίζοντας πρώτον ότι «η ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση βοήθησε να περάσουν πιο σκληρά μέτρα», δεύτερον ότι έχει εγκαταλείψει τις ιδρυτικές της θέσεις και τρίτον ότι ο Φώτης Κουβέλης επέδειξε «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» στο ζήτημα της αποπομπής τους από την ΚΟ.

Advertisements

Entry filed under: ΔΗΜΑΡ.

Καθαρές κουβέντες …με χιούμορ Πρασινοκόκκινοι και γαλαζοπράσινοι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


%d bloggers like this: