Νέα χρονιά με σενάρια, σχέδια και επιδιώξεις για την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά

January 2, 2013 at 5:30 am Leave a comment

future

Των Δημήτρη Κουκλουμπέρη-Τάσου Τσακίρογλου

Χρονιά διεργασιών και εξελίξεων προοιωνίζεται το 2013 για την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά στην Ελλάδα. Η Εφημερίδα των Συντακτών επιχειρεί να αναλύσει και να διαγνώσει τα σχέδια και τους προσανατολισμούς των κομματικών επιτελείων σε ένα πολιτικό τοπίο που αναμένεται να παραμείνει ρευστό και απρόβλεπτο.

Μοναχικά και από απόσταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Για την ευρύτερη Κεντροαριστερά στην Ελλάδα το 2012 ήταν μια χρονιά αναμφισβήτητα κακή που ελάχιστοι θα θέλουν να θυμούνται.

Αρκεί κάποιος να λάβει υπόψη την εντυπωσιακή εκλογική βύθιση του ΠΑΣΟΚ, άλλοτε ηγεμονικής δύναμης του επίμαχου πολιτικού χώρου, και τη συνεχιζόμενη απαξίωση και αποσύνθεση που υφίσταται, ενώ την ίδια ώρα έντονος είναι ο κατακερματισμός δυνάμεων που κινούνται εντός πεδίου Σοσιαλδημοκρατίας και αδυνατούν -μέχρι στιγμής- να πετύχουν τη σύνθεση.

Για την έτερη πολιτική οντότητα του λεγόμενου Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, τη ΔΗΜΑΡ, το 2012 μπορεί να αποτελεί ένα έτος-σταθμό εξαιτίας της παρθενικής εισόδου της στο Κοινοβούλιο, ωστόσο η ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών συσσωρεύει προβλήματα και πονοκεφάλους για τον πρόεδρο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος -σε ό,τι αφορά το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς- εμφανίζεται εξαιρετικά συγκρατημένος.

Στο λυκαυγές του 2013, οι πρωτοβουλίες για κοινό βηματισμό σε πιο στέρεη βάση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και λοιπές κεντροαριστερές κινήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, κανείς όμως δεν είναι προκαταβολικώς τόσο αισιόδοξος, ούτε παίρνει το ρίσκο να στοιχηματίσει μια κατάληξη σε ενωτική κατεύθυνση.

Αλλωστε, είναι πολύ πρόσφατο το «ναυάγιο» των διαβουλεύσεων σχετικά με το Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, μετά την αναδίπλωση της Αγίου Κωνσταντίνου που τελικά αρνήθηκε τη συμμετοχή της και κάπως έτσι η απόσταση και η καχυποψία προς την Ιπποκράτους έδειξε να μεγαλώνει… Επιπροσθέτως, βαριά σκιά αποτελεί η τελευταία εξέλιξη της λίστας Λαγκάρντ λόγω ανάμειξης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν και σε αδρές γραμμές συμφωνούν με τη διαπίστωση μιας μεγάλης μερίδας πολιτικών αναλυτών, καθώς και του εκλογικού τους σώματος, ότι ο χώρος –και για λόγους επιβίωσης- πρέπει να ξεπεράσει τους μικροηγεμονισμούς και να γίνει ενιαίος, εντούτοις καθίσταται καθαρό ότι η στρατηγική που έχουν αποφασίσει να υιοθετήσουν είναι διαφορετική, μοναχική και ενίοτε προϋποθέτει χρήση «φίλιων πυρών».

Κεντρική πολιτική στόχευση του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο που θεωρείται ότι θα αποτελέσει βαρόμετρο για τη μετέπειτα πορεία του, είναι η –κατά το δυνατόν- επιτυχημένη διεξαγωγή του συντακτικού του συνεδρίου.

Από εκεί και πέρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξακολουθεί να βλέπει υπονομευτές που τον στοχοποιούν και θέλουν την πολιτική του εξόντωση, θα επικεντρωθεί -στο πλαίσιο της κυβερνητικής του συμμετοχής- στην αλλαγή του οικονομικού κλίματος στη χώρα, επιμένοντας σε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Αμετάβλητη θα παραμείνει τέλος η τακτική της κατάθεσης προτάσεων νόμου για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, ενώ δεν θα πάψει να υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό την ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού και της λειτουργίας της κυβέρνησης. Επίσης, στον αντίποδα της «φοβικής» στάσης της ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει «χωρίς προαπαιτούμενα και όρους» να διερευνά τους τρόπους ενίσχυσης της φυλλορροούσας ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, έμφαση για το νέο έτος θα δοθεί στην προσπάθεια ανάκαμψη της χώρας, που εκτιμάται ότι μπορεί να επέλθει μέσα από ένα συντονισμένο και μεθοδικό σχέδιο της κυβέρνησης, προσανατολισμένο στην ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας αλλά και στη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας των ασθενεστέρων.

Σε παράλληλο επίπεδο θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για κορυφαία θεσμικά ζητήματα, όπως η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στα αμιγώς κομματικά ο Φώτης Κουβέλης θα επιχειρήσει να λειάνει τις αντιθέσεις με τα στελέχη που του ασκούν αντιπολίτευση εκ των έσω, ενώ η ενασχόληση με τα κεντροαριστερά σενάρια συνεργασίας θα είναι μάλλον διακριτική και σίγουρα αποστασιοποιημένη από το «πολιτικά και αξιακά αλλοιωμένο ΠΑΣΟΚ».

Από πού πάνε για την Κεντροδεξιά;
Σε μοχλό για την ανασύνθεση και την ομογενοποίηση της Κεντροδεξιάς φαίνεται ότι μετατρέπεται ο φόβος από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, στόχος παραμένει η οριοθέτηση του χώρου μεταξύ του κόμματος της Αριστεράς και της Χρυσής Αυγής, δημιουργώντας το αναγκαίο ανάχωμα και (ει δυνατόν) τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων που κατευθύνθηκαν προς το ναζιστικό μόρφωμα.

Στις προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας μεγάλης πατριωτικής και ευρωπαϊκής παράταξης, η οποία θα μπορεί να υπερβεί τους περιορισμούς της Ν.Δ., με κυριότερο την αδυναμία της να εμφανιστεί ως μια δύναμη του «κέντρου» και άρα να προσελκύσει δυνάμεις και προσωπικότητες από την Κεντροαριστερά, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ή η Αννα Διαμαντοπούλου, οι οποίοι δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο σημερινό σχήμα, αφού θα αναγκάζονταν να κάνουν μια εμφανή «δεξιά στροφή». Βεβαίως, ορισμένοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος δηλώνει με ενθουσιασμό: «Ολοι με τον Σαμαρά διότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος».

Φυσικά, οι αντιφάσεις και η προβληματικότητα αυτού του σχεδίου είναι προφανείς υπό το φως της υπερσυντηρητικής στροφής της σημερινής κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, με ατζέντα διεμβόλισης της Χρυσής Αυγής. Η προσπάθεια αμφίπλευρης διεύρυνσης μοιάζει υπ’ αυτούς τους όρους ως τετραγωνισμός του κύκλου. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να προσελκύσει «αδέσποτες» δυνάμεις κυρίως της λαϊκής Δεξιάς που, λόγω και των αντιμνημονιακών τους θέσεων, αντιμετωπίζουν σήμερα δυσκολία επιστροφής στη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις του Α. Σαμαρά αναμένονται εν ευθέτω χρόνω, καθώς ο πρωθυπουργός επιδιώκει τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της Ν.Δ., με ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής ακόμα και του ονόματος, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να εμφανιστεί ως ηγέτης ενός «ευρωπαϊκού πόλου» έναντι των «άκρων», τα οποία εμφανίζει ως «αντιευρωπαϊκά». Ωστόσο, τα δημοσκοπικά δεδομένα και η σταθερή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η έντονη οσμή σκανδάλων στην πολιτική σκηνή δεν δίνουν, επί του παρόντος, πρωτοβουλία κινήσεων στον κ. Σαμαρά, ενώ τού στερούν και το προνόμιο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Διεμβολισμό του χώρου μεταξύ Ν.Δ και Χρυσής Αυγής φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν και οι αποχωρήσαντες από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, με επικεφαλής τους Κ. Μαρκόπουλο, Χ. Ζώη και Γ. Μανώλη, οι οποίοι βρίσκονται σε επαφή με διαγραμμένους της Ν.Δ., όπως οι Ν. Νικολόπουλος, Ν. Σταυρογιάννης, Θ. Σολδάτος και Γ. Κασαπίδης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, οι κινήσεις συγκρότησης πολιτικού σχηματισμού θα επιταχυνθούν αμέσως μετά τις γιορτές. Και ο Πάνος Καμμένος, όμως, δεν καταθέτει τα όπλα, σε μια προσπάθεια να μείνει στο πολιτικό στερέωμα ως αντιμνημονιακός πόλος και στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε επαφές με «πατριωτικές» δυνάμεις, αλλά και διαγραμμένους του ΛΑΟΣ.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης δηλώνει διαθεσιμότητα για τη συγκρότηση νέου σχηματισμού, αποκλείει, ωστόσο, τη δυνατότητα αυτή υπό τον Αντώνη Σαμαρά, από τον οποίο ζητά «να κάνει στην άκρη», ενώ σε διαφορετική περίπτωση προτείνει τη δημιουργία «ενός τρίτου πόλου, μιας πρότασης συνετού αντιμνημονιακού περιεχομένου». Στο παιχνίδι παραμένουν και τα ονόματα των Π. Ψωμιάδη και Σ. Παπαθεμελή.

Η Χρυσή Αυγή, τέλος, επιχειρεί με κάθε τρόπο να περιχαρακώσει τους ψηφοφόρους της, σε μια προσπάθεια να φανεί ως η μόνη συνεπής αντισυστημική δύναμη, χωρίς εξαρτήσεις από συμφέροντα. Μάλιστα, σκληραίνει την ατζέντα της με έντονα παρεμβατικό τρόπο, σύροντας έτσι ολόκληρο τον χώρο της Κεντροδεξιάς σε συντηρητικότερες θέσεις και παίζοντας στο γήπεδό της, κάτι που μέχρι σήμερα φαίνεται να της αποδίδει δημοσκοπικά.

Advertisements

Entry filed under: Αρθρογραφία.

2013 ευχές και χαμόγελα Οι ανατροπές του 2013 σε εργασιακό-ασφαλιστικό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


%d bloggers like this: