Μαθήματα αυτοδιαχείρισης

December 19, 2012 at 5:49 am Leave a comment

COFFEE

* Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

Τη στιγμή που εξαπλώνονται ολοένα και περισσότερο τα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης σε χώρους εργασίας, ένα διαφορετικό καφενείο ξεκινά τη λειτουργία του, αυτή τη φορά όμως μέσα στο πανεπιστήμιο. Εκεί, οι φοιτητές που βιώνουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες της σημερινής κατάστασης προσπαθούν να απαντήσουν στις ανάγκες τους, αλλά και να συνδυάσουν τη συλλογική εργασία με τη δημιουργία ενός κοινωνικού χώρου.

Πρόκειται για το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο της Νομικής Σχολής στην Αθήνα. Η σχολή είχε μείνει χωρίς κυλικείο όταν ο ιδιώτης που το διαχειριζόταν μέχρι πρόσφατα αποφάσισε να αποχωρήσει, καθώς του ζητήθηκε ενοίκιο που έφτανε τα 10.000 ευρώ. Πριν από λίγες βδομάδες, μια ομάδα φοιτητών αποφάσισε να καταλάβει τον χώρο και να ξεκινήσει να λειτουργεί τη μέχρι τώρα ιδιωτική επιχείρηση με εντελώς διαφορετικούς όρους όμως.

«Το εγχείρημα λειτουργεί μέσα από μια εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευση με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, έξω από παραταξιακές λογικές, όπου ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει, να συζητήσει ένα ζήτημα και να προτείνει», μας λέει η Μαίρη, μέλος της ομάδας των φοιτητών που ξεκίνησε το εγχείρημα του αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου. Αυτή τη στιγμή, στη συνέλευση συμμετέχουν ενεργά πάνω από 25 άτομα, ενώ ακόμη περισσότεροι φοιτητές προσεγγίζουν συνεχώς την πρωτοβουλία.

«Προσπαθούμε να απαντήσουμε σε στοιχειώδη ζητήματα της κοινωνικής πραγματικότητας, όπως η σημερινή οικονομική κατάσταση όλων μας, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε και έναν χώρο έκφρασης των φοιτητών», λέει η Μαίρη.

«Ηδη πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις στον χώρο του καφενείου. Ο καθένας είναι ελεύθερος να έρθει στη συνέλευση και να προτείνει μια εκδήλωση που τον ενδιαφέρει. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα λειτουργεί μακριά από τη σχέση διοικούμενου και διοικητή και ταυτόχρονα θα επιτρέπει στους φοιτητές να κοινωνικοποιούνται μέσα στο πανεπιστήμιο».

Το κυλικείο λειτουργεί από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Ο τιμοκατάλογος είναι απλός: καφές (γαλλικός, νες, φραπέ, ελληνικός) στα 0,50 ευρώ και το νερό στα 0,30. Τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που συναντά κανείς σε οποιοδήποτε άλλο κυλικείο πανεπιστημίου.

Η Μαίρη περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι βάρδιες: «Αναρτούμε ένα χαρτί με βάρδιες και ο κάθε φοιτητής που είναι διαθέσιμος γράφει το όνομά του δίπλα από τις ώρες που μπορεί να βρίσκεται στο κυλικείο. Πουλάμε καθημερινά πάνω από 200 καφέδες».

Τα χρήματα προορίζονται αρχικά για την ανατροφοδότηση του καφενείου με υλικά και στο μέλλον για την αποζημίωση των φοιτητών που απασχολούνται αλλά και τη στήριξη παρόμοιων κοινωνικών εγχειρημάτων. Η στήριξη των φοιτητών στο εγχείρημα ήταν τέτοια που η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, αποφάσισε την παραχώρηση του χώρου στους φοιτητές.

* Εφημερίδα των Συντακτών 18-12-12

Advertisements

Entry filed under: Γενικά Θέματα.

Αναζητούνται νέοι Ροβεσπιέροι Άφησαν τα «αγκάθια» για μετά τις γιορτές

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

December 2012
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggers like this: