Θέλουν να μπουν σφήνα σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

November 24, 2012 at 6:15 am Leave a comment

*Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Αναζητώντας τη σύνθεση και με κοινή στόχευση τη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, από το μεταρρυθμιστικό κέντρο μέχρι τη δημοκρατική – ανανεωτική αριστερά και την οικολογία, έξι κινήσεις πολιτών («Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β») διοργανώνουν την επόμενη Τετάρτη 28 Νοεμβρίου κοινή εκδήλωση διαλόγου και προβληματισμού, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά την κινητικότητα στον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Πρόκειται για κινήσεις «εντός και εκτός» ΠΑΣΟΚ, ορισμένες με μέλη από τα σπλάχνα της παράταξης που έχουν διατελέσει και υπουργοί αλλά αποχώρησαν, άλλες με μέλη που ποτέ δεν είχαν οργανωτική σχέση, το είχαν όμως στηρίξει σε συγκεκριμένες πολιτικές περιόδους, όπως εκείνη του Κώστα Σημίτη.

Οι σχετικές διεργασίες έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, καθώς όσοι συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες αυτές πιστεύουν ότι μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ζωτικό πεδίο δράσης που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο ούτε να εκχωρηθεί στον υπό διαμόρφωση «νέο διπολισμό».

Το ΠΑΣΟΚ έχει απαξιωθεί και «απονευρωθεί», η ΔΗΜΑΡ είναι μεν το «νέο αίμα» αλλά οι δυνάμεις της δεν επαρκούν, ωστόσο οι έξι εκτιμούν ότι σε επίπεδο βάσης είναι δυνατή η γέννηση ενός σύγχρονου φιλοευρωπαϊκού-μεταρρυθμιστικού πολιτικού φορέα. Δεν λείπουν πάντως και εκείνοι που χρεώνουν στους εμπνευστές «φιλομνημονιακές» διαθέσεις με προκάλυμμα τις μεταρρυθμίσεις.

Το στίγμα της προσπάθειας δίνει πάντως η ανακοίνωση προαναγγελίας της προσεχούς εκδήλωσης: «Θεμέλιος λίθος κάθε πρωτοβουλίας είναι η ανάγκη διάσωσης της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ευρωπαϊκών θεσμών, μέσα από βαθύτερη θέσμιση της Ε.Ε., και η υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε οικονομία, κράτος και πολιτικό σύστημα».

Κάπως έτσι, το εγχείρημα πειραματικά και με σταθερούς ρυθμούς εξελίσσεται, αν και όπως λένε στην «Εφ.Συν.» οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες «είναι πολύ πρώιμο ακόμη να προεξοφλήσουμε την κατάληξη».

«Πρόκειται για επαφές με όμορες δυνάμεις και βρισκόμαστε σε διερευνητικές διαδικασίες. Υπάρχουν αποκλίσεις στην τακτική, αλλά όλοι μοιράζονται τη σκέψη ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να μη μένει κατακερματισμένος», εξηγεί μέσω της εφημερίδας μας ο Ανδρέας Παππάς από την κίνηση «Πολιτεία 2012».

«Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο όπως του Épinay στη Γαλλία είτε α λα ιταλικά όπως η “Ελιά”», προσθέτει.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της κοινής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Γκάζι θα είναι η παρουσία στο πάνελ του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και του Νίκου Μπίστη, υπεύθυνου Επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ και της επιτροπής για τη διεύρυνση του κόμματος στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

«Μας έχουν καλέσει και θα πάμε. Το θέμα είναι να ξεκινήσει η συζήτηση. Αλλωστε, η απόφαση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ είναι προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μπίστης.

«Θεωρητικά θα θέλαμε κάτι καινούργιο, υγιές και χωρίς πρώην υπουργούς», μας λέει ο Τάσος Συκάκης, μέλος τού «Μπροστά», ο οποίος δεν ενθουσιάζεται καθόλου με την ιδέα που κυκλοφόρησε για σύμπραξη φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

*Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Advertisements

Entry filed under: ΠΑΣΟΚ.

Οι “τεμπέληδες” της Πορτογαλίας απαντούν στη γερμανική στοχοποίηση Ελλάδα και ευρωζώνη δε θα αντέξουν…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

November 2012
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggers like this: