Είναι εφικτή η ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο;

November 13, 2012 at 6:43 am Leave a comment

Ένα νέο βιβλίο βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στις προθήκες των βιβλιοπωλείων από τις εκδόσεις Διόνικος. “Οικονομική Κρίση και Σύγχρονη Ανάπτυξη” είναι ο τίτλος του και συγγραφέας ο Νίκος Λέανδρος, πανεπιστημιακός και πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο. Εν συντομία, αντικείμενο της μελέτης του συγγραφέα καθίστανται οι διαδικασίες συγκρότησης και αλλαγής των διαφορετικών αντιλήψεων για το παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα και η έννοια της ανάπτυξης από την πρώτη περίοδο διαμόρφωσης της οικονομικής επιστήμης μέχρι σήμερα.

Σκοπός του Νίκου Λέανδρου, όπως τονίζει και ο ίδιος, είναι να καταδείξει την αναγκαιότητα μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στην προσπάθεια για ανάπτυξη, που όμως παρεξηγείται ή λησμονείται στις κυρίαρχες οικονομικές αναλύσεις που προτείνονται ως λύσεις στο παγκόσμιο πρόβλημα.

Το βιβλίο με δυο λόγια παραπάνω
Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 επανέρχεται σήμερα δριμύτερη μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, των εντεινόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, η πραγματική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και μας υποχρεώνει να ξανασκεφτούμε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την έννοια της ανάπτυξης, το κυρίαρχο πρότυπο διαχείρισης της οικονομίας και το ρόλο των ανθρώπων στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Ενώ οι οικονομολόγοι που θεμελίωσαν την Πολιτική Οικονομία έθεσαν στο κέντρο της προσοχής τους τη συνολική λειτουργία του οικονομικού συστήματος, η κυριαρχία της νεοκλασικής προσέγγισης, από τα τέλη του 19ου αιώνα, έστρεψε το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των οικονομολόγων στην κατανομή των πόρων και στην αναζήτηση της στατικής ισορροπίας των αγορών. Ο άνθρωπος ως δημιουργός και κυρίως ως ο βασικός στόχος της ανάπτυξης χάθηκε από την οπτική των περισσότερων οικονομολόγων, ενώ το περιβάλλον αντιμετωπίσθηκε ως ένας πόρος που διατίθεται δωρεάν και μπορεί να καταναλώνεται χωρίς συνέπειες.

Σήμερα, μετά από τρεις δεκαετίες κυριαρχίας του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις: υψηλή ανεργία, ανασφάλεια και περιορισμός κοινωνικών δικαιωμάτων, αυξανόμενες ανισότητες, υπερχρέωση κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οικολογική υποβάθμιση. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν επί τάπητος το ζήτημα της ριζικής αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας του οικονομικού συστήματος και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να αντιληφθούμε, με έναν πιο σύνθετο και περιεκτικό τρόπο, την έννοια της οικονομικής προόδου και τα χαρακτηριστικά της αναπτυξιακής διαδικασίας, ώστε αυτή να είναι κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη.

Η προσέγγιση της ανθρώπινης ανάπτυξης, υποστηρίζει ο συγγραφέας, προσφέρει ένα εναλλακτικό πλαίσιο ανάλυσης των προβλημάτων και αξιολόγησης των πολιτικών που προτείνονται για την αντιμετώπισή τους. Συμπεριλαμβάνει και στηρίζεται σε τέσσερεις κεντρικές έννοιες που λειτουργούν συμπληρωματικά: τις έννοιες της ισότητας ευκαιριών, βιωσιμότητας, παραγωγικότητας και ανθρώπινης αυτενέργειας. Μέσα από το πρίσμα αυτό εξετάζεται και η εμπειρία της Ελληνικής κρίσης και τα βασικά χαρακτηριστικά ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.

Ο Νίκος Λέανδρος είναι Αν. Καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Επί σειρά ετών υπήρξε στέλεχος της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας Ελλάδος. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό βιβλίων και επιστημονικών άρθρων.

Advertisements

Entry filed under: Γενικά Θέματα.

Εμπαιγμός και ευρωσκεπτικισμός Ραγκούσης στην Εφημερίδα των Συντακτών: Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης δε διαπραγματεύτηκαν

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

November 2012
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggers like this: