Μπάρακ, ο μοναδικός επιζών

November 8, 2012 at 7:19 am Leave a comment

Του Αλφόνσου Βιτάλη

Αναμενόμενη ή όχι η νίκη του Μπάρακ Ομπάμα στις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές, περικλείει μια μεγάλη πολιτική αλήθεια, μια αδήριτη πραγματικότητα. Ο επανεκλεγείς Αμερικάνος Πρόεδρος , είναι ο μόνος επιβιώσας , ο μόνος διασωθείς μέχρι τώρα πολιτικός ηγέτης, από την τραγωδία της νομισματικής και οικονομικής κρίσης , της μεγαλύτερης που βιώνει ο πλανήτης στο νέο αιώνα, που ναι μεν ξεκίνησε από τις Η.Π.Α , ωστόσο πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, με την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο να πληρώνουν λόγω της νεοφιλελεύθερης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και των ιδεοληψιών της κ. Μέρκελ, το μεγαλύτερο κόστος.

Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι, Θαπατέρο, Γκόρντον Μπάρουν και κάποιοι άλλοι δυτικοί ηγέτες με τους οποίους ο Μπάρακ Ομπάμα παρακάθονταν στις Συνόδους των G.8ή των G.20 και συζητούσαν για την κρίση , έχουν πλέον «απορροφηθεί» από την δίνη της κρίσης και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της.

Το πιθανότερο είναι πως ούτε οι Αμερικάνοι είναι απολύτως ευτυχείς με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα τους, που κατά κύριο λόγο τροφοδοτήθηκε από τις πολιτικές του κ. Μπους, και ο κ. Ομπάμα δεν κατάφερε να αναστρέψει πλήρως. Όμως τουλάχιστον η ρητορική και η στάση του Μπάρακ Ομπάμα κατέγραφε μια άλλη απλή αλήθεια : ότι η κρίση δεν είναι κάτι το μοιραίο και το μη αναστρέψιμο.

Σίγουρα ο κ. Ομπάμα μπορεί να μην συμβολίζει πια το μεγάλο όνειρο, μια συγκλονιστική αλλαγή , αλλά η παρουσία, η ρητορική του , οι πολιτικές του (έστω και αν δεν ξεδιπλώθηκαν ακόμα ή πλήρως), τροφοδοτούν την Αμερικανική κοινωνία και όχι μόνο με λιγότερο πεσιμισμό και απαισιοδοξία για το μέλλον. Ίσως αυτό να είναι και η κινητήριος δύναμη, σε μια εποχή δύσκολη.

Σίγουρα οι μεγάλες προκλήσεις και τα δύσκολα για τον επανεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο είναι μπροστά. Κατέγραψε όμως με την εκλογική του νίκη ένα συμβολισμό, πάνω στον εφιάλτη που γονατίζει εκατομμύρια πολίτες

Advertisements

Entry filed under: Αρθρογραφία.

Με την ψυχή στο στόμα! Ψηφίστηκαν τα μέτρα, άφαντη η δόση

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

November 2012
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggers like this: