Στους τρεις ο ένας διαφωνεί

October 25, 2012 at 5:50 am Leave a comment

Την απόφαση να επιμείνει στο όχι για τα εργασιακά, όπως παρουσιάζονταν μέχρι χθες, έλαβε η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίαζε πάνω από τρεις ώρες υπό την προεδρία του Φώτη Κουβέλη στη Βουλή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι βουλευτές του κόμματος συμφώνησαν με ομοφωνία ότι δε μπορούν να κάνουν αποδεκτή την υφιστάμενη πρόταση για τα εργασιακά και άρα δε θα την ψηφίσουν, όποτε έρθει στη Βουλή. Αναγνωρίζουν πάντως ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος, που όμως δεν τους καλύπτει, προκειμένου να πουν ναι στο πακέτο.

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΗΜΑΡ ζητά από τον πρωθυπουργό να συνεχίσει ως το μεσημέρι τη συζήτηση με τους δανειστές και να επιδιώξει να αποσυνδεθούν τα εργασιακά από την εκταμίευση της δόσης. Τα επίμαχα σημεία που διαφωνεί είναι η περικοπή του επιδόματος γάμου, η καθολική ισχύς της εθνικής συλλογικής σύμβασης και η αποφασιστική δυνατότητα που δίνεται στην κυβέρνηση για το ύψος του κατώτατπ μισθού.

Στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου υποστηρίζουν ότι ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα και παρά την αντίθεσή τους με τα εργασιακά, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τον τρόπο, ώστε το υπόλοιπο πακέτο των δημοσιονομικών να μπορέσει να υπερψηφιστεί από το κόμμα τους και η λύση που βλέπουν για να συμβεί αυτό είναι το πολυνομοσχέδιο να έρθει με δύο και όχι με ένα άρθρο.

«Θεωρούμε ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει αυτοκτονικές τάσεις να φέρει το πολυνομοσχέδιο σε ένα άρθρο…», σημείωναν με νόημα συνομιλητές του Φώτη Κουβέλη.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επικοινώνησε χθες βράδυ τηλεφωνικά δύο φορές με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου- σε μια προσπάθεια – συμφωνία με πηγές της Ιπποκράτους- να βελτιωθεί το πακέτο και να υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο ο κ. Κουβέλης διατήρησε την αρνητική του στάση, λέγοντας ότι η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ είναι αδύνατο να ψηφίσει τα εργασιακά, όπως έχουν. Εκτίμηση των συνομιλητών του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ότι ο Φώτης Κουβέλης άφησε μια μικρή πιθανότητα να τα ψηφίσει, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.

Πέραν των συνομιλιών του κ. Κουβέλη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υπήρξαν επικοινωνίες των εκπροσώπων της ΔΗΜΑΡ με τη ΓΣΕΕ και τους νομικούς συμβούλους της Συνομοσπονδίας, ενώ ο υπεύθυνος Οικονομικών Δημήτρης Χατζησωκράτης συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη χωρίς πάντως να βρεθεί κοινή συνισταμένη, αν και τονίστηκε εκ μέρους του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ ότι το κόμμα του δε θέλει να προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση…

Παράλληλα, σε ότι αφορα στις πρωτοβουλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζήτησε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, ώστε βρεθεί η χρυσή τομή και να καταλήξουν και τα τρία κόμματα σε συμφωνία. Να σημειωθεί ότι μεταξύ Ιπποκράτους και Μαξίμου έχει υπάρξει συμφωνία σε όλα και το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει θετικά για δημοσιονομικά και εργασιακά.

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι το πολυνομοσχέδιο πρέπει να είναι ένα και αντιστοίχως ένα το άρθρο που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές, αφού σε διαφορετική περίπτωση προκύπτει η πιθανότητα η Κοινοβουλευτική του Ομάδα να μη συνταχτεί με το ναι σε όλα τα μέτρα.

Παρόμοιο φόβο εκφράζει άλλωστε και η ΝΔ για τους δικούς της βουλευτές, που εκτιμάται ότι θα αντιδρούσαν στη δημιουργία «βουλευτών δύο ταχυτήτων», με εκείνους και τους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν συνολικά το βαρύ πακέτο και της ΔΗΜΑΡ να κάνουν …εκπτώσεις.

Από την άλλη, η ΔΗΜΑΡ –στην περίπτωση του ενός και μόνο άρθρου- δε θα έχει την ευκαιρία να υπερψηφίσει τα μέτρα των 13,5 δις και να απέχει στην ψηφοφορία για τα εργασιακά…

Να αναφερθεί τέλος ότι στις 9 το πρωί ο κ. Βενιζέλος θα αναχωρούσε για τις ΗΠΑ όπου θα βρίσκειται ως την Τρίτη. Σύμφωνα με συνεργάτες του, θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ελλάδα και προτίθεται –διά τηλεφώνου- να συνεχίσει τις προσπάθειές του για κοινή λύση.Δ.Κ.

Advertisements

Entry filed under: Κυβέρνηση.

Κυβέρνηση στα όρια Στο «σφαγείο» του τρίτου μνημονίου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


%d bloggers like this: