Βαρυχειμωνιά, τσάι και συμπάθεια…

October 10, 2012 at 5:58 am Leave a comment

Του Αλφόνσου Βιτάλη

Ο χειμώνας αυτός θα είναι ο πιο δύσκολος της τελευταίας 50ετίας για όλη την Ευρώπη.

Πρωτίστως βέβαια για την Ελλάδα που αν και είναι ήδη ημιθανής στο «σφαγείο» και ετοιμάζεται για την χαριστική βολή με το νέο πακέτο μέτρων, αλλά και για την ίδια την Γερμανία που με την στάση της οικονομικής και πολιτικής της ελίτ, βάθυνε ακόμα περισσότερο την κρίση και τώρα και η ίδια θα γευτεί τους καρπούς της άφρονος πολιτικής της καθώς ο «Γερμανικός γίγαντας» θα κτυπηθεί από την ύφεση και την ανεργία.

Και αυτό γιατί η Ευρώπη και ιδιαίτερα ο Νότος της Γηραιάς Ηπείρου που απορροφούσαν το μέγιστο μέρος της γερμανικής παραγωγής, δοκιμάζονται από την μεγάλη ύφεση και την ανεργία, ενώ αν η Ισπανία μπει σε Μνημόνιο –οπότε θα ενταθούν ακόμα περισσότερο οι πολιτικές λιτότητας και η ύφεση – θα κτυπηθεί ακόμα περισσότερο η Γερμανική οικονομία. Τις ίδιες ώρες η Ιταλία που και αυτή γονατίζει από τα συνεχή κύματα λιτότητας, «κόβει» όλο και περισσότερο λόγω της κρίσης τα γερμανικά προϊόντα.

Αν η Ελλάδα με το βύθισμα της οικονομίας της, απλώς «γρατζούνισε» ελαφρά την Γερμανική οικονομία, η πτώση των μεγάλων οικονομιών της Ισπανίας και της Ιταλίας σε συνδυασμό με την ευρύτερη κρίση στην Ευρώπη συνιστούν για την πολιτική της κ. Μέρκελ έναν πραγματικό εφιάλτη που τον βλέπει να απλώνεται πλέον στην Γερμανία, η οποία θα αντιμετωπίσει οσονούπω τους εφιάλτες της ανεργίας και της ύφεσης.

Αν δε σε αυτό προστεθεί και η ανασφάλεια που προκαλείται στη Γερμανική ηγεσία από μια ενδεχόμενη «έκπληξη» στις Ιταλικές εκλογές τον Μάϊο, τότε ο κλοιός σφίγγει ακόμα περισσότερο.

Ο τεχνοκράτης Μόντι μπορεί να δείχνει ότι «διαχειρίζεται» μέσα από τις πολιτικές λιτότητας της Μέρκελ, ωστόσο είναι εντυπωσιακή η άνοδος στην Ιταλία δυνάμεων που επαναφέρουν σε πρώτο πλάνο την επιστροφή στη λιρέτα ή της εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ και κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει η κάλπη.

Όλη αυτή η «βαρυχειμωνιά» που έρχεται για την Γερμανία πιθανά να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη σκλήρυνση του Βερολίνου σε ότι αφορά τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας σε όλη την Ευρώπη ή ενδεχομένως υπό κάποιες προϋποθέσεις να ωθήσει σε μια κάποια ελαστικοποίηση ή μικρή αλλαγή της «μονοδιάστατης πολιτικής» που ακολουθεί.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο για την ώρα και η κ. Μέρκελ χρειάζεται χρόνο για να δει που και πως θα «στρίψει». Και αυτό τον χρόνο τον αγοράζει πρώτα με την επίσκεψη της στο «πειραματόζωο» της Ευρωζώνης στην Ελλάδα.

«Τσάι και συμπάθεια» ήταν ουσιαστικά τα αποτελέσματα, της επίσκεψης της στην Αθήνα.

Όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις της ήταν εξαιρετικά συγκρατημένη ως προς την ουσία των θεμάτων, θερμή όταν έπρεπε προς τους Έλληνες, αλλά και με πολλά ευχολόγια χωρίς δεσμεύσεις.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος περιέγραψε με πολύ προσεκτικό τρόπο κλίμα και προθέσεις, όμως κράτησε «κλειστά τα χαρτιά της» σε ότι αφορά μέτρα και πρωτοβουλίες.

Είπε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση, αρκεί να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις. Και όταν ο Αντώνης Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν έλαβε διαβεβαιώσεις ως προς την παραμονή της χώρας στο ευρώ, η Γερμανίδα καγκελάριος έλαβε το λόγο λέγοντας ότι «ελπίζει και εύχεται» η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αν και υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν. Πρόσθεσε επίσης ότι ήταν μία αποδοτική επίσκεψη αφού η ίδια απέκτησε μία βαθύτερη και καλύτερη εικόνα για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Advertisements

Entry filed under: Αρθρογραφία.

Για έξι ώρες στην Αθήνα… Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


%d bloggers like this: