To “must” του καλοκαιριού και οι υπουργικές ευθύνες

July 19, 2012 at 5:47 am Leave a comment

Του Παναγιώτη Μαυρίδη

Επανεμφάνιση έκαναν οι πυρκαγιές! Όχι πως δεν το περιμέναν όλοι. Η έκπληξη θα ήταν να μην υπάρξουν και φέτος καταστροφές. Ακριβέστερα θαύμα.

Πλην όμως θαύματα τη σημερινή εποχή δεν γίνονται. Κι έτσι οι πυρκαγιές ήρθαν και το γνωστό θέαμα επαναλήφθηκε. Εικόνες χάους, απόγνωσης και καταστροφής και το κυριότερο, η εικόνα ενός κράτους αδύναμου να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του.

Φαίνεται είναι το πολιτικό κάρμα του Νίκου Δένδια. Λίγες μέρες αφότου είχε ορκιστεί υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Καραμανλή, άκουσε τους πολιτικούς του αντιπάλους να του ζητούν να παραιτηθεί. Ο περιβόητος ληστής Παλαιοκώστας είχε επιτύχει άλλη μια εντυπωσιακή απόδραση – αυτή τη φορά με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό!

Ο Κερκυραίος πολιτικός γνώριζε πως επρόκειται για πολιτικό καιροσκοπισμό. Οι ευθύνες του ήταν μικρές κι ως εκ τούτου παρέμεινε στη θέση του – και η συνέχεια τον δικαίωσε. Δεν τα πήγε άσχημα με αποτέλεσμα να ξαναβρεί υπουργική θέση, λίγα χρόνια αργότερο στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Στο ξεκίνημα της νέας θητείας του βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Τουλάχιστον υπάρχει το αίτημα βοήθειας προς την Ιταλία που αποδεικνύει πως υπήρχε μια αγωνία στο πεδίο της πρόληψης. Δυστυχώς, οι εξελίξεις τον πρόλαβαν. Ένα σημαντικό κομμάτι της Αχαίας χάθηκε και αρκετοί κάτοικοι κινδύνευσαν. Ο ίδιος δεν δίστασε να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας. Αλλά τι σημασία έχει; Είτε έτσι, είτε αλλιώς τις κατηγορίες δεν μπορούσε να τις αποφύγει. Έτσι συμβαίνει στην Ελλάδα. Πάντα κάποιος θα πρέπει να ευθύνεται (είναι πολλοί) πλην όμως ελάχιστοι τιμωρούνται ή απομακρύνονται.

Ο Νίκος Δένδιας είναι φρέσκος υπουργός Δημόσιας Τάξης και δεν έχει λόγους να απομακρυνθεί οικειοθελώς. Ούτε ο πρωθυπουργός, φυσικά, να ζητήσει την παραίτηση του. Όμως, το στοίχημα για τον ίδιο θα κριθεί από το κατά πόσο θα καταβέρει να περιορίσει το φαινόμενο και να μην εμφανιστεί και πάλι σε σημείο τραγωδίας.

Προφανώς κάτι τέτοιο απαιτεί και πάλι ένα θαύμα. Μετά τις πυρκαγιές που είναι μπροστά μας – καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού – υπάρχουν οι λαθρομετανάστες και η αύξηση της εγκληματικότητας. Είναι κι αυτά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Εκείνο που ο ίδιος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει είναι τα αίτια που προκαλούν τις τραγωδίες. Στην περίπτωση των αγρών και των δασών είναι οι χαρακτηρισμοί των τίτλων ιδιοκτησίας και οι χρήσεις γης. Στη λαθρομετανάστευση οι επεκτατικοί πόλεμοι των δυτικών που δημιουργούν ορδές προσφύγων. Στην εγκληματικότητα η οικονομική κρίση.

Όπως και να χει ευθύνη του Νίκου Δένδια είναι επιχειρησιακή. Κι ως εκ τούτου δεν θα πλήξει ποτέ.

Advertisements

Entry filed under: Αρθρογραφία.

Οι νέοι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων Για τους εργάτες της Χαλυβουργίας…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


%d bloggers like this: