Μια τρύπα στο νερό τα μέτρα χωρίς επιμήκυνση

July 17, 2012 at 5:54 am 1 comment

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Την εκτίμηση ότι χωρίς παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τουλάχιστον δύο χρόνια και διαμόρφωση ενός νέου επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμμματος από τώρα, ο προϋπολογισμός για το 2012 δε θα μπορεί να κλείσει και ο προϋπολογισμός τους 2013 δε θα μπορεί καν να καταρτιστεί εξέφρασε χθες βράδυ ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρθενική συνεδρίαση της νεοσύστατης Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος διαφοροποιείται αισθητά από τη γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει πρώτα να ληφθούν και να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναφορά του μνημονίου σε κανονική τροχιά και έπειτα να γίνει συζήτηση και να κατατεθεί το αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί και παραδέχεται ανοιχτά ότι τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν δε θα είναι αρκετά για να λύσουν το πρόβλημα του εκτροχιασμένου προγράμματος που ακολουθεί η Ελλάδα και ως εκ τούτου θα χρειστούν λίαν συντόμως και νέα, αν δεν υπάρξει χαλάρωση των όρων εκ μέρους των δανειστών και χορήγηση επιπλέον χρόνου για την επίτευξη των στόχων.

Με άλλα λόγια ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δύο ημέρες πριν τη νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αμφισβήτησε ευθέως τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οποία το κόμμα του συμμετέχει, υπονοώντας και πάλι ότι η τακτική της είναι εσφαλμένη και αναποτελεσματική.

Μένει να φανεί αύριο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση αν θα επιμείνει στη θέση που διατύπωσε χθες στο κομματικό όργανο του ΠΑΣΟΚ ή θα πράξει όπως και την περασμένη εβδομάδα όπου παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του για τους χειρισμούς Στουρνάρα συμφώνησε με το κεντρικό κυβερνητικό πλαίσιο, υπαναχωρώντας από τη θέση της λύσης «πακέτο» για μέτρα και επιμήκυνση εξαρχής.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ένας κυβερνητικός εταίρος εκ των τριών -προφανώς και για τους δικούς του εσωτερικούς λόγους- κρούει καμπανάκι και προειδοποιεί ότι η στρατηγική που ακολουθείται θα κριθεί μη λυσιτελής έχει τη σημασία του και αναδεικνύει τον αδιέξοδο χαρακτήρα του σχεδίου συνέχισης της ίδιας συνταγής της πολιτικής του μνημονίου.

Advertisements

Entry filed under: ΠΑΣΟΚ.

Δε θα κάνουν διακοπές εφτά στους δέκα πολίτες Οι νέοι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων

1 Comment Add your own

  • 1. gnikou  |  July 26, 2012 at 6:48 am

    Συμφώνησαν λέει οι σωτήρες μας να ζητήσουν την επιμήκυνση. «Οι φίλοι μας» Ευρωπαίοι όμως επιμένουν στην κοντή και σκληρή που μας έχουν βάλει, δεν τους συμφέρει λέει να μας την βάλουν μαλακή και μεγάλη (για την εφαρμογή των μέτρων μιλάμε). Ο κ. Σαμαράς παρόλα αυτά επιμένει στην αναδιαπραγμάτευση, και αυτό θα γίνει λέει μόλις θα αισθάνεται δυνατός, έχει και αυτό το παιδί την δική του λογική, μην ξεχνάτε ότι τα ίδια γράμματα με τον Παπανδρέου έμαθε, συγκάτοικοι λέει ήτανε, και προφανώς την ίδια σφραγίδα τους βάλανε. Δεν ξέρω αν έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει όλες τις υποσχέσεις του όπως ακριβώς ο ΓΑΠ, το σίγουρο είναι ότι για καθαρά και μόνο για λόγους δικαίου, επειδή υπάρχουν πολίτες που πεινάνε, θα κάνει τα πάντα να πεινάσουν και οι υπόλοιποι.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


%d bloggers like this: