Νέο ΠΑΣΟΚ με παλιό όνομα και σύμβολα

July 7, 2012 at 8:22 am Leave a comment

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Οριστικό τέλος στην έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών περί αλλαγής του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανασύστασής του, έβαλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας με νόημα ότι «είμαστε υπερήφανοι για το όνομα και τα σύμβολά μας, δεν είναι αυτά το πρόβλημα της παράταξης».

«Δε μας φταίνε ούτε το όνομα ούτε τα σύμβολα. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά. Δικό μας καθήκον είναι να δώσουμε νέο, ζωντανό, γνήσιο επίκαιρο, αξιόπιστο περιεχόμενο στο όνομα και τα σύμβολά μας», συμπλήρωσε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος την Παρασκευή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ εξηγώντας το πνεύμα της απόφασής του αυτής πρόσθεσε: «Σύμβολά μας είναι πρωτίστως τα ιστορικά επιτεύγματα της παράταξης. Η διαδρομή της χώρας από το 1981. Οι ριζικές αλλαγές στη φυσιογνωμία της κοινωνίας. Σύμβολα μας είναι η κιβωτός της μνήμης των προσώπων. Ο Ανδρέας, η Μελίνα, ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Σάκης Πεπονής και τόσοι άλλοι που τίμησαν τον τόπο και τιμούνται από το Λαό και δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή».

Αυστηρό μήνυμα σε διαφωνούντες-υπονομευτές
Όσο ξεκάθαρη ήταν όμως η διαβεβαίωση ότι το κόμμα θα συνεχίσει να λέγεται ΠΑΣΟΚ και το σύμβολο θα είναι ο πράσινος ήλιος, άλλο τόσο διαυγές ήταν το προειδοποιητικό μήνυμα που έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προς πρωτοκλασάτα στελέχη και πρώην υπουργούς, οι οποίοι με τη στάση τους υπονομεύουν την πορεία ανασυγκρότησης, είτε κάνοντας «λευκή απεργία» είτε επιλέγοντας να κινηθούν αυτονομημένα και με προσωπικά κίνητρα.

Σε προσωπικό τόνο και με οργισμένο ύψος, αφού πρώτα σημείωσε ότι «έχει διαρραγεί σε πολλά σημεία ο ηθικός και συναισθηματικός συνεκτικός ιστός της παράταξης», ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε «ανεπίτρεπτες, μικρόψυχες συμπεριφορές ανθρώπων που με θράσος επιδίδονται σε αυτές, …έχοντας χάσει την αίσθηση των πολιτικών μεγεθών, ατομικών και συλλογικών και περιβάλλονται με μία ιδιόρρυθμη ασυλία».

Τόνισε επίσης ότι «αυτό βλάπτει την παράταξη» και «αυτοί που βλάπτουν την παράταξη, την έβλαψαν και τα χρόνια της εξουσίας, την έβλαψαν και προεκλογικά αλλά δε θα τη βλάψουν και τώρα», αναφέροντας επί λέξει:«Φτάνει, αρκετά, αρκετά»!

Με σκοπό να υπενθυμίσει τη δική του «νομιμόφρονα» συμπεριφορά στο πρόσφατο παρελθόν, υπογράμμισε πως παρά την ήττα του το 2007 στάθηκε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου με μοναδικό γνώμονα το καλό του Κινήματος, ενώ θέλοντας να δείξει αποφασιστικός και ανυποχώρητος από τις αποφάσεις του δήλωσε ότι «δεν με δελεάζει τίποτα και δεν με κάμπτει τίποτα».

Μάλιστα, προανήγγειλε διαγραφές ξεκαθαρίζοντας πως «δε θα επιτρέψει σε κανέναν να επιβαρύνει την παράταξη, με σεβασμό στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες του νέου και ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ» και παράλληλα επανέλαβε ότι θα τιμήσει την εντολή που έλαβε από τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Η διαδικασία της ανασύστασης και της αυτοοργάνωσης
Η 6η Ιουλίου θα καταγραφεί στη μνήμη του ΠΑΣΟΚ ως η εναρκτήρια ημέρα της ανασύστασης του, μιας διαδικασίας με στόχο την επανάκτηση των απολεσθέντων δεσμών του Κινήματος με την κοινωνία αλλά και τη διαμόρφωση της μελλοντικής του φυσιογνωμίας, πολιτικής και οργανωτικής. «Η ανασύσταση δεν είναι απλώς οργανωτική ανασυγκρότηση, αλλά επαναπροσδιορισμός, ανανέωση και επικαιροποίηση της ίδιας της αξιακής, προγραμματικής και πολιτικής φυσιογνωμίας της παράταξης. Αναζωπύρωση και αναβάθμιση της σχέσης της με την ελληνική κοινωνία», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, δίνοντας ένα γενικό αλλά κατατοπιστικό στίγμα των προθέσεών του.

«Ανασύσταση, η σκέψη σου πολιτική μας πρόταση» είναι το σύνθημα που συνοδεύει πλέον τη σχετική διαδικασία, ενώ προκειμένου να υπάρξει διάλογος και κατάθεση προτάσεων από πολίτες για το μελλοντικό προσανατολισμό του κόμματος τέθηκε σε λειτουργία ο ιστότοπος http://www.anasistasipasok.gr όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέτει την άποψή του.

Τα βήματα της πορείας αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ περιγράφονται εξάλλου σε φυλλάδιο που μοίρασε η Ιπποκράτους στα μέλη και τους φίλους της και σύμφωνα με το οποίο το μητρώο μελών δημιουργείται εκ του μηδενός και άρα ακόμη και τα παλιά και ιστορικά στελέχη οφείλουν να επανεγγραφούν, εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν να έχουν οργανωτική σχέση με το κόμμα.

Απώτατος χρονικός ορίζοντας είναι ο Νοέμβριος, οπότε και το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να οργανώσει το Συντακτικό του Συνέδριο.

Πάντως, η επιλογή της ηγεσίας να «μηδενίσει το κοντέρ», ζητώντας από τους πάντες να ξαναγίνουν μέλη έχει προκαλέσει τη δυσφορία σε μερίδα στελεχών της παλιάς «φρουράς», που κάνουν λόγο για «ενέργειες που λησμονούν ή καταπατούν την ιστορική τους διαδρομή». Ωστόσο, το γεγονός αυτό δε δείχνει ικανό να τροποποιήσει τις αποφάσεις της ηγεσίας, η οποία άλλωστε έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι προσανατολίζεται να βασιστεί σε πρόσωπα φρέσκα και άφθαρτα και όχι στους πολιτικούς «δεινόσαυρους» του παρελθόντος, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την αρνητική εικόνα της παρακμής και του κυβερνητισμού που έχει το ΠΑΣΟΚ την τελευταία χρονική περίοδο.

Παράλληλα, μεγάλη βαρύτητα προσέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στην έννοια της αυτοοργάνωσης, την οποία είχε υιοθετήσει το 1974 ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου.

«Αρχίζουμε με την αυτοοργάνωση των πολιτών που ανήκουν στην παράταξη, χωρίς προκαταλήψεις χωρίς στερεότυπα, χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς μικρο-ίντριγκες και μιζέριες», δεσμεύτηκε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Η διαδικασία της αυτοοργάνωσης είναι ένα ισχυρό κίνητρο συμμετοχής και μια αποτελεσματική εγγύηση αυθεντικότητας και διαφάνειας. Αυτοοργάνωση σημαίνει ευελιξία, πρωτοβουλία, σεβασμό στην προσωπικότητα κάθε πολίτη που στρατεύεται στην υπόθεση της παράταξης. Για να ξεπεράσουμε οριστικά τους μηχανισμούς, τις αγκυλώσεις, τους παραγοντισμούς, τις βαρονίες, τους αποκλεισμούς. Όλα τα φαινόμενα που συνθέτουν μια οριστικά ξεπερασμένη και στείρα κομματική νοοτροπία και αισθητική».

Τέλος, περιγράφοντας το προφίλ του νέου ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ένα κόμμα ανοικτό, δημοκρατικό, συλλογικό, αποκεντρωμένο και πραγματικά ευρωπαϊκό στις αντιλήψεις.

Το παράδειγμα της ιταλικής «Ελιάς»
Την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να επιβιώσει μέσω της εσωτερικής του αναμόρφωσης, οι διεργασίες στο πεδίο της Κεντροαριστεράς για την ηγεμονία του χώρου εντείνονται, με τους επίδοξους μνηστήρες, π.χ. η ΔΗΜΑΡ, να απειλούν την άλλοτε πρωτοκαθεδρία της «πράσινης» παράταξης.

Η ύπαρξη της Δημοκρατικής Αριστεράς που από την πρώτη στιγμή έχει μιλήσει για την ανάγκη οικοδόμησης με γερά θεμέλια του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στην Ελλάδα δημιουργεί νέα δεδομένα, προκαλώντας ένα εύλογο άγχος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που προφανώς δε δηλώνει αδιάφορος για αυτό το εγχείρημα είναι όμως αυτονόητο ότι φιλοδοξεί για το κόμμα του το ρόλο της πολιτικής δύναμης που θα διατηρήσει τα ηνία και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποστροφή του λόγου του την Παρασκευή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με παρούσα στην αίθουσα της Συνδιάσκεψης την αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, ότι «το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται εκ των πραγμάτων στον ίδιο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και αξιακό χώρο και τις καλεί να ανοίξουμε άμεσα έναν έντιμο, ισότιμο, προγραμματικό και πολιτικό διάλογο, αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία άλλων χωρών, όπως αυτή της «Ελιάς» στην Ιταλία».

Την πρόσκληση Βενιζέλου δεν άφησε αναπάντητη ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος στο χαιρετισμό του, που ακολούθησε, με πολύ θερμά λόγια και με την προσφώνηση «σύντροφοι και συντρόφισσες» για τα παριστάμενα μέλη του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι «η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι την αφορά ευθέως η ανταπόκριση στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ και θέλει ουσιαστικό διάλογο με τις δυνάμεις που τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο και το χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού», με προοπτική –όπως είπε- τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δημοκρατικής, σοσιαλιστικής, «που θα μείνει μακριά από τις λογικές της παρωχημένης αριστεράς και θα απαλλαγεί από τα διαχρονικά βαρίδια του λαϊκισμού».

Advertisements

Entry filed under: ΠΑΣΟΚ.

Κάθε Τρίτη βγαίνουμε Άλιμο! “Εξαπατήσατε το λαό, θα είστε σύντομη παρένθεση”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


%d bloggers like this: