«Το ΠΑΣΟΚ σάπισε και θα διαλυθεί…»

May 12, 2012 at 4:59 am Leave a comment

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Αντανακλαστικά πολιτικής επιβίωσης ενεργοποίησε ο εκλογικός αποδεκατισμός του ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές με σκοπό την επανίδρυση της παράταξης.

Το 13,2% που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ στις 6 Μαΐου είναι η χαμηλότερη επίδοση του κόμματος από την ίδρυσή του και την πρώτη του συμμετοχή στις εκλογές του 1974, όταν με αρχηγό τον Ανδρέα Παπανδρέου είχε λάβει ποσοστό 13.5%.

Τριάντα οχτώ χρόνια μετά, η σημερινή του ηγεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τραγικά διλήμματα που αφορούν όχι απλά την πολιτική φυσιογνωμία, που έχει μεταλλαχθεί άρδην, αλλά και με την ίδια τη συνέχιση της ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ.

Οι προειδοποιήσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου
Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα όσα υποστήριξε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος πάντως -για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ- είναι γνωστό ότι δεν έτρεφε ποτέ τα καλύτερα αισθήματα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και έσπευσε να το φρεσκάρει στη μνήμη του καθενός. Μεταξύ άλλων ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για «κατάντια», επέρριψε ευθύνες στο νυν πρόεδρο και ζήτησε τακτικό συνέδριο όπου θα πρέπει να συζητηθεί ακόμη και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει την τύχη πολιτικών σχηματισμών άλλων δεκαετιών, όπως η Ένωση Κέντρου, που έπαψαν να υφίστανται ή απορροφήθηκαν από άλλα κόμματα.

Βενιζέλος: «Θα κάνω τα πάντα»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει να έχει αποκωδικοποιήσει το μήνυμα που έστειλαν με την ψήφο τους οι πολίτες την περασμένη Κυριακή και έχει διαγνώσει τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν για την παράταξη που ηγείται.

Από τη βραδιά των εκλογών κιόλας μίλησε για επώδυνη ήττα για το ΠΑΣΟΚ με βαρύ τίμημα, ενώ στη συνέχεια έδωσε μια πρώτη γεύση από το σχέδιο σωτηρίας και ανασύνταξης που έχει κατά νου, προαναγγέλλοντας εκτεταμένες τομές και παρεμβάσεις σε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις.  

«Έχουμε την υποχρέωση να προσδιορίσουμε με απόλυτη σαφήνεια, με ειλικρίνεια και με θάρρος, τη νέα μας συλλογική πολιτική ταυτότητα», τόνισε από το βήμα της Γερουσίας της Βουλής στην παρθενική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αριθμεί πλέον μόλις 41 βουλευτές από 160 που είχε τον Οκτώβριο του 2009.

«Είμαι αποφασισμένος, 50 ημέρες μετά την εκλογή μου στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να κάνω όλα όσα πρέπει για να  ξαναγεννηθεί η παράταξη. Είμαι έτοιμος να κάνω τα πάντα χωρίς ταμπού, χωρίς βαρίδια, χωρίς συμβιβασμούς», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος παρομοίασε την αποστολή του με την αντίστοιχη του Ανδρέα Παπανδρέου το 1974, καθώς και εκείνος είχε το 13% ως βάση για τη μετέπειτα πρωτοκαθεδρία του ΠΑΣΟΚ. «Αυτό είναι μια κατά κυριολεξία αναγέννηση της παράταξης από την αφετηρία», σημείωσε.

Τα «βαρίδια» και ο Γιώργος
Η αποστροφή του λόγου του κ. Βενιζέλου σχετικά με «βαρίδια» προκάλεσε εκτός από αίσθηση και πολλούς ψιθύρους μέσα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς όλοι προσπαθούσαν να διερμηνεύσουν τη σκέψη του προέδρου και το τι ακριβώς εννοούσε. Στενοί συνεργάτες του, διευκρίνιζαν αμέσως μετά ότι η αναφορά αυτή δεν απευθύνεται και δε φωτογραφίζει κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά έχει να κάνει με στάσεις και πολιτικές συμπεριφορές που κρατούν το κόμμα δέσμιο μιας νοσηρής παρελθούσας κατάστασης και το τραβούν ακόμη περισσότερο στο «βυθό».

Είναι αλήθεια πάντως ότι -με αφορμή την επίμαχη συζήτηση αλλά και την τε-α-τετ συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο την Πέμπτη- τα βλέμματα στράφηκαν στον πρώην πρωθυπουργό, για τον οποίο αναπτύχθηκε η φημολογία ότι εξετάζεται ακόμη και η απομάκρυνσή του από τις λίστες του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση νέων εκλογών τον Ιούνιο.   

Κάτι τέτοιο ωστόσο όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται αλλά απορρίπτεται με έκδηλη ειρωνική διάθεση τόσο από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου όσο και από τον κύκλο των πιο έμπιστων συνεργατών του. «Μην τσιμπάτε», ήταν το σχόλιο στο οποίο προέβη χαμογελώντας όταν ρωτήθηκε από πολιτικούς συντάκτες, κλείνοντας κάθε σχετικό σενάριο.

Αδιευκρίνιστο είναι από την άλλη πλευρά το τι θα συμβεί με πρόσωπα που «πλήγωσαν» με τις επιλογές τους το ΠΑΣΟΚ και συνετέλεσαν στην εκλογική του καταβαράθρωση. Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις και βρίσκεται πολύ κοντά στο να τους θέσει στο περιθώριο, όπως επίσης και μια σειρά στελεχών απολύτως ταυτισμένων με αλαζονικές κυβερνητικές πρακτικές που εξέπεμψε το κόμμα την περίοδο της «ευημερίας» του.  

Παράλληλα, σκέφτεται να τολμήσει αλλαγή ηγετικής ομάδας, καθώς και των συμβόλων και του ονόματος του Κινήματος.

Παραιτήθηκε σύσσωμο το Πολιτικό Συμβούλιο
Προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνει εξάλλου η απόφαση που ελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής για σύσσωμη παραίτηση των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και κατάργηση όλων νομαρχιακών και περιφερειακών επιτροπών ανά τη χώρα.

Στη συνεδρίαση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι «υπάρχει αναντιστοιχία των οργάνων του ΠΑΣΟΚ με την ελληνική κοινωνία» και ότι «τα όργανα με τη σημερινή τους σύνθεση δεν είναι αντιπροσωπευτικά». «Το ΠΑΣΟΚ που γνωρίζαμε σάπισε, η παράταξη θα διαλυθεί και θα ξαναφτιαχτεί από την αρχή χωρίς λογικές κυβερνητισμού και ο επόμενος της πρόεδρος θα είναι της γενιάς των 30άρηδων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας Επιτροπή Ανασυγκρότησης ενόψει του συνεδρίου επανίδρυσης που έχει οριστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει την Κυριακή σε βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές αλλά και σε όσους ήταν υποψήφιοι και θα περιγράψει το ιδεολογικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την ταυτότητα που οραματίζεται για την ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά.

Η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ
Τέλος, με απώτερο σκοπό να περιχαρακώσει το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που παραδοσιακά ανήκει το ΠΑΣΟΚ, τον οποίον όμως απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ως ένα μεγάλο βαθμό έχει ήδη καταφέρει να διεμβολίσει, πηγές της Ιπποκράτους υπενθύμιζαν τη φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ο εκφραστής της Κεντροαριστεράς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, στην οποία στρέφονται οι πάντες και με την οποία φλερτάρουν οψίμως από τους συντηρητικούς ως την κομμουνιστογενή Αριστερά»…

Entry filed under: ΠΑΣΟΚ.

Οι πολιτικές εξελίξεις… “Στο μυαλό του Σίλα” Θα αφυπνιστούμε ποτέ;

Leave a comment

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ