Πρώιμες μετεκλογικές σκέψεις

May 8, 2012 at 6:03 am Leave a comment

 

Του Σωτήρη Λέτσιου

Η λέξη χάος θα μπορούσε πληρέστερα να περιγράψει την εικόνα που επικρατεί σήμερα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η απορρύθμιση που προκάλεσε η κρίση στον πυρήνα του μεσαίου χώρου και μεταφράστηκε σε συγκεκριμένη εκλογική αντίδραση, οδηγεί σε πρωτόγνωρες ανατροπές για πολλές απο τις έως τώρα σταθερές βεβαιότητες και αξίες του εγχώριου πολιτικού συστήματος.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γνώρισαν μια πρωτοφανή μείωση των ποσοστών τους, εξέρχονται σοβαρά πληγωμένοι απο την εκλογική διαδικασία με το μέλλον τους αβέβαιο ως βασικούς πυλώνες του συστήματος. Κλονίζεται το μόρφωμα της μεταπολιτευτικής ελληνικής δημοκρατίας, η οργή και η αποδοκιμασία του κοινωνικού σώματος ακόμη και εάν δεν πιστοποιεί τις διαδικασίες ριζικής ανανέωσης της πολιτικής ζωής, αποτελεί τον καταλύτη για επιτάχυνση των εξελίξεων.

Ναι μεν τιμωρήθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο κίνδυνος της ακυβερνησίας όμως προβάλλει πιο ορατός όσο ποτέ. Μένει να αποδειχθεί εάν τα κόμματα της ισοπεδωτικής διαμαρτυρίας διαθέτουν επεξεργασμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για διάσωση της χώρας. Αλλά και οι ψηφοφόροι που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα να προβληματιστούν κατά πόσο οι ίδιοι γνωρίζουν με σαφήνεια και εγκρίνουν τις προγραματικές θέσεις του εν λόγω κόμματος. Διαφορετικά θα επικρέμαται η αίσθηση ότι απλώς προέβησαν σε ένα διάβημα πρόσκαιρης διαμαρτυρίας, το οποίο πρακτικά μεταφράζεται στο να περιπλέκονται ακόμη πιο δραματικά τα πράγματα.

Έχουμε εισέλθει οριστικώς στο στάδιο όπου η επικύρωσης της «λαικής κυριαρχίας» θα συνοδεύεται από ενέργειες συστηματικής δολιοφθοράς του παλαιού καθεστώτος; Ή θα αποτελέσει η πλειοψηφία της κοινωνίας έναν παράγοντα σοβαρής προβολής του αιτήματος για ριζική ανανέωση κομμάτων και θεσμών πέρα απο τις συνήθεις προκαταλήψεις, που συντηρεί ένα φοβισμένο κοινωνικό σώμα; Μένει αυτό να αποδειχθεί τους επόμενους ίσως μήνες και όχι άμεσα. Εφόσον βέβαια διατηρηθεί ένα κλίμα πολιτικής ομαλότητας όπου το κάθε ζήτημα θα ακολουθεί μια λογική ακολουθία.

Δεν είναι απολύτως εξακριβωμένο για το πώς οι πολίτες  εννοούν την πολιτική ανανέωση. Και εάν οι πράξεις θα μπορούν να συμβαδίζουν με τις αναγκαστικές ανακατατάξεις στην ακολουθούμενη πολιτική των κομμάτων σε σχέση τα υπαρκτά προβλήματα.

Ο φαύλος κύκλος θα παραμείνει ανοικτός τροφοδοτώντας την επικαιρότητα με αντιφατικά μυνήματα. Ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου είναι σίγουρο ότι δε μπορεί να σημειωθεί με ευκαιριακές συμμαχίες και ανάμειξη προσώπων και ιδεολογικών θέσεων με σκοπό και μόνο την διάσωση της βουλευτικής έδρας.

Προέχει φυσικά ο σχηματισμός κυβέρνησης για να μην οδηγηθούμε άμεσα στην χρεοκοπία. Από εκείνο το σημείο και πέρα άπαντες οφείλουμε να διαβουλευθούμε συλλογικά για τις αιτίες που εξέθρεψαν την πολιτική παρακμή της Μεταπολίτευσης. Και να προχωρήσουμε σε κλίμα γόνιμης συνεργασίας παρακάμπτοντας τις ιδεολογικές αγκυλώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση αφηνόμαστε να μας παρασύρει η μαύρη χοάνη του ελληνικού χάους.

Advertisements

Entry filed under: Αρθρογραφία.

Μήνυμα επιβίωσης από το “πειραματόζωο” Ποιοι εκλέγονται βουλευτές σε όλη τη χώρα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


%d bloggers like this: