«Ζάππειο 3»: Το σχέδιο Σαμαρά για την ανάκαμψη της οικονομίας-Τελευταίο χαρτί για αυτοδυναμία ΝΔ

April 22, 2012 at 4:59 am 1 comment

*Του Σοφοκλή Πιτταράκη

Τα ρέστα του για τη βελτίωση των ποσοστών της ΝΔ παίζει σήμερα στο Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς κατά την παρουσίαση του οικονομικού κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Το λεγόμενο «Ζάππειο 3» αποτελεί το βαρύ και εν πολλοίς τελευταίο «χαρτί» της Συγγρού, προκειμένου να συνεχίσει να ελπίζει ότι ο μεγαλεπήβολος στόχος της αυτοδυναμίας μπορεί να θεωρείται εφικτός στις δύο καθοριστικές εβδομάδες που απομένουν ως τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Προς το παρόν πάντως και ως την Παρασκευή που επιτρεπόταν η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων, η ΝΔ απείχε σημαντικά από το κατώτατο όριο που θα της έδινε τη δυνατότητα να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, όμως σε ένα πολιτικό τοπίο που -όπως ομολογείται από τους πάντες- θυμίζει κινούμενη άμμο και είναι πρωτόγνωρα ρευστό, οι εκπλήξεις και οι θεαματικές ανατροπές δε μπορούν να αποκλείονται.

«Ο στόχος της αυτοδυναμίας, όσο δύσκολος κι αν φαντάζει, δεν εγκαταλείπεται», δηλώνουν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας κομβικής σημασίας τη σημερινή εμφάνιση στο Ζάππειο και την παρουσίαση του σχεδίου του προέδρου του κόμματος για την οικονομική πολιτική και την έξοδο από την κρίση.

Όπως διαβεβαιώνουν ανώτερες πηγές της Συγγρού, «πρόκειται για πρόγραμμα με μετρήσιμους και συγκεκριμένους στόχους, εύκολα υλοποιήσιμο αν υπάρχει πολιτική βούληση και πάνω απ’ όλα με κοστολογημένες προτάσεις που δίνουν έμφαση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην προστασία των ευαίσθητων και περισσότερο πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων όπως οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς θα ανακοινώσει τα παρακάτω βασικά μέτρα που είναι:

– Η αποκατάσταση των συντάξεων μέχρι 700 ευρώ

– Η αποκατάσταση του επιδόματος πολυτέκνων

– Η κατάργηση του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με έναν ενιαίο φόρο στα ακίνητα

– Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% στη φορολογία των επιχειρήσεων (η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού θα υπάρξει με ισοδύναμα μέτρα που θα εξειδικευτούν ένα – ένα)

– Η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

– Η δέσμευση ότι δε θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

– Η δημιουργία ειδικού ταμείου για τους ομολογιούχους, των οποίων τα ομόλογα «κουρεύτηκαν» μέσω

«Το μήνυμα που θα επιδιώξει να στείλει ο πρόεδρος της ΝΔ», σημειώνουν οι συνομιλητές του «είναι ότι μπορεί να υπάρξει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής με αναπτυξιακή διάσταση αλλά και συνάμα με κοινωνική προσέγγιση της δύσκολης κατάστασης, το οποίο θα εμφυσήσει το αίσθημα δικαίου και την παντελώς χαμένη ελπίδα για το αύριο του τόπου στα μάτια των πολιτών».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σπεύδουν να αποκρούσουν εκ των προτέρων την κριτική που ήδη έχει ξεκινήσει να τους ασκεί το ΠΑΣΟΚ περί ανευθυνότητας, δημαγωγικής υποσχεσιολογίας και μη ρεαλιστικών μέτρων, υποστηρίζοντας με νόημα ότι «η ΝΔ δε θα υποπέσει στο μεγάλο φιάσκο του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 με το περίφημο πλέον σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

«Δεσμευόμαστε», συμπληρώνουν στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, «μονάχα για ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε πράξη. Δεν υποσχόμαστε γενικά και αόριστα, ούτε θέλουμε να εξαπατήσουμε τον κόσμο όπως το ΠΑΣΟΚ πριν δυόμισι χρόνια», καταλήγουν.

Στη ΝΔ ευελπιστούν ότι οι προτάσεις που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του «Ζάππειο 3» είναι ικανές να πείσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους τους και τους γενικώς απογοητευμένους πολίτες και εκτιμούν ότι εφόσον αυτό συμβεί, τότε και η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει πιο πολύ, δίνοντας μια καθαρή διαφορά μεταξύ τους και η κυβερνησιμότητα της παράταξης θα ενισχυθεί, ώστε η αυτοδυναμία να μπορέσει να εξασφαλιστεί το βράδυ των εκλογών.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχει τονίσει ο Αντώνης Σαμαράς προβάλλει αναπόφευκτα ο κίνδυνος της ακυβερνησίας που μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με νέα εκλογική αναμέτρηση, λόγω ανάγκης και όχι από επιλογή του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος με πολύ γλαφυρό τρόπο έχει ζητήσει ισχυρή εντολή από το λαό με τη φράση «λύστε μου τα χέρια να μπορώ να κυβερνήσω την Ελλάδα».

Βαθιά πεποίθηση της Συγγρού είναι ότι «όλα παίζονται τις δύο τελευταίες προεκλογικές εβδομάδες, όπου δε θα επιτρέπονται δημοσκοπήσεις και τα διλήμματα για τους πολίτες θα καταστούν πιο επιτακτικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παρόν στην εκδήλωση θα δώσει ο Κώστας Καραμανλής, σε μια εμφανή και συντονισμένη ενέργεια της ηγεσίας της ΝΔ με τον πυρήνα των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού να συσπειρωθεί η εκλογική βάση του κόμματος και να ανακοπούν οι διαρροές προς άλλες συγγενικές πολιτικές δυνάμεις της «δεξιάς πολυκατοικίας».

Την προσεχή εβδομάδα –πιθανότατα ως την Τετάρτη- ο κ. Σαμαράς, θα επιστρέψει στον ίδιο χώρο του Ζαππείου για να παρουσιάσει το υπόλοιπο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για όλα τα ζητήματα (Παιδεία, Υγεία, Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια, Μεταναστευτική Πολιτική κτλ), πέραν του τομέα της οικονομίας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι περιοδείες και το «όργωμα» της Ελλάδας, προκειμένου η πρόταση της ΝΔ να φτάσει σε κάθε πολίτη και κάθε γωνιά της χώρας. Έτσι, μετά τα Ιωάννινα, την Άρτα και τη Θήβα που βρέθηκε ο κ. Σαμαράς χθες και προχθές, σειρά λαμβάνουν απόψε στις 8 η ομιλία στο Κλειστό Γυμναστήριο Αμαρουσίου και κατόπιν την Πέμπτη η Σπάρτη, την Παρασκευή οι Σέρρες, το Σάββατο 28 Απριλίου η Λάρισα, την Κυριακή το Ηράκλειο, ενώ η κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας θα γίνει με ομιλίες στην Πάτρα στις 30 του μήνα, στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 2 Μαΐου και καταληκτικά στην Αθήνα την τελευταία Πέμπτη, προ του ανοίγματος της κάλπης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικοινωνιακή μάχη της ΝΔ διαδραματίζει το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι τυχαίο το βίντεο μέσω Facebook την Πέμπτη, με τον Αντώνη Σαμαρά να απαντά σε ερωτήσεις νέων ανθρώπων γύρω από το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και της αντιμετώπισης της αυξημένης εγκληματικότητας.

*Ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Advertisements

Entry filed under: Γενικά Θέματα.

Μαύρη επέτειος Παντελής Οικονόμου: Υπό εξέταση μείωση στο ΦΠΑ – Δεν υπάρχει σχέδιο για νέους φόρους

1 Comment Add your own

  • 1. Αρθρ-ίστας  |  April 22, 2012 at 1:42 pm

    Εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ!τα συγχαρητήρια μου στον Σοφοκλή!!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

April 2012
M T W T F S S
« Mar   May »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggers like this: