Οικονομία, ενεργειακά και κυπριακό στην ατζέντα Βενιζέλου κατά την επίσκεψη στην Κύπρο

March 30, 2012 at 12:35 pm Leave a comment

Με αναφορές στα ζητήματα της πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας, του κυπριακού αλλά και των ενεργειακών συνόδευσε τη δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο πρώτο του ταξίδι εκτός Ελλάδας υπό τη νέα του ιδιότητα, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η Ελλάδα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της και να υπερβεί οριστικά την κρίση», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης με το Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, το μοντέλο που έχουν υιοθετήσει οι Βρυξέλλες για την ανάκαμψη των προβληματικών οικονομιών όπως η ελληνική, καθώς και για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Εκτεταμένη ήταν η ανταλλαγή απόψεων και για το κρίσιμο ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να πλέκει το εγκώμιο για τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας, χαρακτηρίζοντας το κυπριακό παράδειγμα «πάρα πολύ σημαντικό και για την ελληνική περίπτωση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η οριοθέτηση όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας, αλλά και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και όλων των θαλασσίων ζωνών, είναι πράξη σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο», ωστόσο όπως συμπλήρωσε «απαράβατος κανόνας και αρχή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, είναι ο πλήρης σεβασμός και η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και διάθεσης για συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής».

Υπό το πνεύμα αυτό σκιαγράφησε την πολιτική της Ελλάδας στα ενεργειακά θέματα, υπογραμμίζοντας ότι «θα κινηθεί θέλοντας να διαφυλάξει τον πλούτο της και τα δικαιώματά της αλλά και να παίζει έναν ενεργό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Πρόσθεσε δε, πως «όταν μιλάμε για ευρύτερη περιοχή, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όχι μόνο τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο χρονίζον κυπριακό πρόβλημα έκανε λόγο για πρώτη εθνική προτεραιότητα και εκτίμησε ότι η επικείμενη κυπριακή προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την επίλυσή του με σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συνοδεύεται στο ταξίδι του από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Πέτρο Ευθυμίου και τον υφυπουργό Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, με τους προέδρους του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη, με τη Γενική Γραμματέα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου, καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο.

Advertisements

Entry filed under: ΠΑΣΟΚ.

Ο Σαμαράς και οι (ακρο)δεξιοί ψάλτες Ψηφοδέλτια με νέο «αίμα», στη σύνταξη η «παλιά φρουρά»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


%d bloggers like this: