Το πείραμα, τα πειραματόζωα και η πραγματικότητα

March 13, 2012 at 4:48 pm Leave a comment

Του Παναγιώτη Μαυρίδη

Πραγματικότητα πρώτη. Το PSI ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Πρόκειται, πράγματι για “ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο”, όπως επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, παρ’ όλο που παλαιότερα διαβεβαίωνε πως “δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το πειραματόζωο της Ευρώπης”….

Τελικά, η Ελλάδα και οι Έλληνες έγιναν πειραματοζώα, επί των οποίων δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται μέθοδοι διαγραφής χρεών κρατών, μέθοδοι αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, μέσα στα πλαίσια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και χωρίς βεβαίως να προκληθούν ανεξέλεγκτες και ανυπολόγιστες ζημιές που θα το οδηγούσαν σε αποσταθεροποίηση. Αυτή είναι η δεύτερη πραγματικότητα.

Πραγματικότητα τρίτη. Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Ή, ακριβέστερα, της πλειονότητας των Ελλήνων. Μπορεί τα περί απαλλαγής των παιδιών μας και των εγγονιών μας από το ιστορικό βάρος του χρέους να ακούγονται γλαφυρά, πλην όμως ουδόλως πειστικά είναι. Τουλάχιστον, όσο η απαλλαγή του χρέους αφορά κυρίως ένα κρατικό χρέος που ελάχιστοι γνωρίζουν το ακριβές ύψος του, τον τρόπο που δημιουργήθηκε, το πότε δημιουργήθηκε, γιατί δημιουργήθηκε, ποιες κοινωνικές ανάγκες εξυπηρέτησε, ποια αναπτυξιακή προοπτική χρηματοδότησε, ποια “μεταρρύθμιση” στήριξε.

Πρόκειται για ένα χρέος που κατέστη “μη βιώσιμο” τα τελευταία χρόνια, ενώ μέχρι πριν από δυο χρόνια, ουδείς ασχολούνταν με αυτό. Κι ας ήταν μια “βόμβα” στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας όπως όλοι τώρα αναγνωρίζουν, αλλά που οι ίδιοι τότε δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι είχε τεθεί σε λειτουργία και απειλούσε να τινάξει την χώρα και την Ευρώπη στον αέρα! Και που ίδιοι σήμερα, που μέχρι πρότινος δεν είχαν ιδέα, διαβεβαιώνουν σήμερα πως το 2020 το χρέος (αυτό το άγνωστο ακόμα), προσοχή, δεν θα έχει διαγραφεί, αλλά θα είναι βιώσιμο.

Πραγματικότητα τέταρτη. Είναι η αβεβαιότητα και η σύγχυση του κόσμου γύρω απ’ όλα αυτά, την ίδια στιγμή που βεβαιώνεται, παγιώνεται και εμπεδώνεται στην αγορά πως χρήματα δεν υπάρχουν ή ακριβέστερα ολοένα και λιγοστεύουν από επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2011 δείχνει τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο πως η χώρα φτωχαίνει με εξίσου δραματική συνέπεια (με τη μείωση μισθών και συντάξεων) την αύξηση των ανέργων σε 1.200.000!!

Πραγματικότητα πέμπτη. Με την ολοκλήρωση του PSI η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Ο πολιτικός διάλογος που θα ακολουθήσει είναι ανάγκη να επικεντρωθεί στη “ταμπακέρα”, την λεγόμενη “παραγωγική ανασυγκρότηση” της χώρας και μια ανάπτυξη που μετατίθεται διαρκώς στο απώτερο μέλλον, αφήνοντας για το παρόν λιτότητα και φτώχεια.

Advertisements

Entry filed under: Αρθρογραφία.

Υπόθεση για έναν Αποκαλυπτήρια για το κόμμα Κατσέλη-Καστανίδη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


%d bloggers like this: