Η «χρεοκοπία» της Ισλανδίας και η «διάσωση» της Ελλάδας

February 22, 2012 at 10:04 pm Leave a comment

Επειδή όλοι έχουν πέσει πάνω μας για να μας πείσουν ότι η… υπερπαραγωγή των Μνημονίων (και 1 και 2 και όσα ακόμη ακολουθήσουν) είναι μονόδρομος, εμείς παρουσιάζουμε έναν άλλον δρόμο. Αυτόν της «χρεοκοπημένης» Ισλανδίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση και οι τράπεζες που ελέγχονται ακόμη εν μέρει από το κράτος της Ισλανδίας προχώρησαν σε «κούρεμα» χρεών. Μόνο που το δικό τους PSI δεν αφορούσε άλλες χώρες και ομόλογα, αλλά τους ίδιους τους πολίτες της Ισλανδίας. Οι τράπεζες διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούσαν στο 13% του ΑΕΠ και χρέη που ξεπερνούσαν το 110% της αξίας των ακινήτων.

Δε στάθηκαν, όμως, μόνο σε αυτό. Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας θεώρησε παράνομα όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με ξένα νομίσματα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πλέον τα νοικοκυριά να καλύπτουν τις όποιες απώλειες είχαν, από την όποια υποτίμηση της ισλανδικής κορόνας.
θετ
Ολα, όμως, είναι θέμα φιλοσοφίας και πολιτικής. Η επιλογή που έκανε η κυβέρνηση της Ισλανδίας για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης ήταν να βάζει κάθε φορά τις ανάγκες του πληθυσμού της επάνω από εκείνες των αγορών. Η ανορθόδοξη αλλά επιτυχημένη (όπως ομολογεί ακόμη και ο οίκος Fitch) πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης οδήγησε σε ανάπτυξη την Ισλανδία. Ηδη η οικονομία της κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης 2,9% το 2011, 2,4% το 2012 και το 2013 (την ώρα που οι χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αναπτυχθούν μόνο κατά 1,6%!).

Αυτά για όσους εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να επιχειρούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι το φάρμακο-δηλητήριο που μας παρέχουν εδώ και δυόμισι χρόνια μπορεί να μας οδηγήσει σε θεραπεία. Μάλλον η Ελλάδα και η οικονομία της χρειάζονται κάποιου άλλου είδους σοκ. Και γιατί όχι, ας το κάνουμε όπως η Ισλανδία. Τουλάχιστον αυτή η «συνταγή» φαίνεται ότι παράγει αποτελέσματα.

Πηγή: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»_21-2-12

Advertisements

Entry filed under: Αρθρογραφία.

“Στις προσεχείς εκλογές δε στηρίζουμε ΠΑΣΟΚ” Αισιοδοξεί η ηγεσία, πιο βαθιά στην εξαθλίωση η κοινωνία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

February 2012
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

%d bloggers like this: