ΠΑΣΟΚ: Οργανωτικά, κόντρες και παραιτήσεις

February 20, 2012 at 2:04 pm Leave a comment

Ζητήματα οργανωτικής φύσης και οι τελευταίες βασικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με την ανάδειξη της νέας ηγεσίας θα απασχολήσουν αυτή την εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ κι ενώ το κόμμα παραμένει καθηλωμένο σε μονοψήφια ποσοστά σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις του κυριακάτικου τύπου.

Για την Τετάρτη έχει οριστεί η νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να λάβει τελικές (;) αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα και η οποία ως γνωστόν εξέφρασε αμφιβολίες για τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκλογής από τη βάση λόγω οικονομικής στενότητας του κόμματος, αποδιοργάνωσης του κομματικού μηχανισμού σε όλη τη χώρα αλλά και αρνητικής πολιτικής συγκυρίας για το ΠΑΣΟΚ και φόβου εντάσεων κατά την ψηφοφορία.

Από την πλευρά της η ηγεσία της Ιπποκράτους, αν και προβληματισμένη για τις επισημάνσεις αυτές και με δεδομένη την αντίθετη άποψη της βενιζελικής πτέρυγας που προκρίνει εκλογή προέδρου από ένα κλειστό σώμα μελών, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες θα επιμείνει στην τήρηση του καταστατικού, παίρνοντας το ρίσκο και στήνοντας κάλπες σε κάθε πόλη και χωριό, αν και λιγότερες απ’ ότι το 2004 και το 2007.

Αναφερόμενος σήμερα στο επίμαχο ζήτημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης αναγνώρισε την ύπαρξη πρακτικών και οργανωτικών προβλημάτων όμως σημείωσε ότι «η ουσία είναι ότι ένα δημοκρατικό κεκτημένο λειτουργίας των κομμάτων, παρά τα επιμέρους οργανωτικά προβλήματα, πρέπει να διατηρηθεί», εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια καλή ευκαιρία το ΠΑΣΟΚ να οργανωθεί και πάλι.

Ως προς την ημερομηνία της εκλογικής διαδικασίας, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί από τις 18 στις 11 Μαρτίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

«Είμαστε ευέλικτοι και πιστεύω ότι το εσωκομματικό πρόγραμμα θα προσαρμοστεί στις ευρύτερες εξελίξεις», τόνισε μιλώντας στο Ρ/Σ Flash ο κ. Μπεγλίτης, χαρακτηρίζοντας όμως «θέμα χωρίς ουσίας» την επιτάχυνση των διαδικασιών, αφού δεν πρόκειται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από μία εβδομάδα.

Συντροφικά μαχαιρώματα και παραιτήσεις
Στο μεταξύ, οι αιχμές και οι κόντρες ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη και πιθανούς αντιπάλους στη μάχη της διαδοχής καλά κρατούν, ενώ δε λείπουν και οι παραιτήσεις από όργανα του κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος –σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται ως την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και θέμα την Οικονομική Αστυνομία κάνει λόγο για αναποτελεσματικότητα στην αποτροπή του οικονομικού εγκλήματος, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στις αρχές που εποπτεύονται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Οι προσπάθειες της Οικονομικής Αστυνομίας δεν εξαργυρώνονται και δεν αξιοποιούνται προς όφελος της εθνικής οικονομίας, καθώς οι συναρμόδιες δικαστικές και οικονομικές αρχές δεν εκμεταλλεύονται το έργο που παράγεται από την ΕΛ.ΑΣ.», σημειώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αν και αρνείται ότι ο σκοπός της επιστολής του ήταν να εκθέσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών.

Ραγκούσης κατά Μπένι – Ρέππα
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης με άρθρο του στο περιοδικό «Μεταρρύθμιση» στρέφει τα βέλη του εναντίον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα με τον οποίο οι σχέσεις παραμένουν ψυχρές, ενώ από την κριτική του δεν εξαιρεί ούτε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αναφερόμενος στις συμπεριφορές υπουργών που επιχείρησαν να διαμορφώσουν ένα πιο ήπιο και φιλολαϊκό πλαίσιο στην εφαρμογή των μέτρων της τρόικας ο κ. Ραγκούσης υποστηρίζει «φωτογραφίζοντας» τους Ρέππα-Βενιζέλο:

«Άλλωστε αποδείχθηκε ότι όσοι μέσα στην κυβέρνηση, στη Βουλή, στην αντιπολίτευση και στο συνδικαλισμό καθυστέρησαν, ανέστειλαν και εμπόδισαν την πραγματοποίηση των αυτονόητων αλλαγών, και μάλιστα στο όνομα της υπεράσπισης των λαϊκών «κεκτημένων», τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να πληγούν με βάναυσο, οριζόντιο και άδικο τρόπο τα λαϊκά εισοδήματα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο η προσωπική διαφορά στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που υποτίθεται ότι θα θεσπιζόταν για να προστατεύσει τους μισθούς τους, μετετράπη σε ένα οριζόντιο μισθολογικό πογκρόμ επί δικαίων και αδίκων;

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις «ηρωικές» στιγμές αποπομπής της τρόικας από την Ελλάδα που, για να τη φέρουμε πίσω, γίναμε παράκλητοί της, δίνοντας ως αντάλλαγμα πρωτοφανούς αγριότητας εισπρακτικές πολιτικές; Το χειρότερο δε στο οποίο οδήγησαν όλες αυτές οι παλινωδίες, είναι ότι η χώρα βυθίστηκε στην παρατεταμένη αβεβαιότητα περί χρεοκοπίας ή μη, καθώς και παραμονής ή όχι στο ευρώ, που υπήρξε η κύρια αιτία της ύφεσης, στην οποία επί 2,5 χρόνια βούλιαξε η ελληνική οικονομία».

Και καταλήγει ο κ. Ραγκούσης: «Όχι άλλη συμμαχία με το διάβολο. Τώρα τομή με το παρελθόν, ρήξη με την αντίληψη της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης, καθώς και με τους πρωταγωνιστές και σημερινούς εκπροσώπους της».

Παραίτηση Βενιζέλου και στήριξη Χρυσοχοϊδη;
Με την αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ να έχει ξεκινήσει και τις βασικές προτεραιότητες για το μέλλον της χώρας να δρομολογούνται ή να κλείνουν σταδιακά, είναι πολύ πιθανόν ως τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος να υποβάλλει την παραίτησή του, προκειμένου να απαλλαγεί από τα κυβερνητικά του καθήκοντα και να αφοσιωθεί με την κούρσα της διαδοχής. Άλλωστε, η χώρα θα οδεύει προς εκλογές, αν δε σημειωθεί κάποια θεαματική ανατροπή.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που επρόκειτο να είναι και εκείνος υποψήφιος, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα –που ωστόσο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί- βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών και μεσολαβητή τον Ανδρέα Λοβέρδο προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα Βενιζέλου.

Παραίτηση Παναγιωτακόπουλου
Την παραίτησή του από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπέβαλλε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, δηλώνοντας απογοητευμένος και προδομένος.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του κόμματος που έδωσε το πρωί στη δημοσιότητα ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρει:

«Νοιώθω απογοητευμένος, νοιώθω και προδομένος. Απογοητευμένος γιατί ειδικά το τελευταίο διάστημα διαπίστωσα ότι κάθε έννοια συντροφικότητας έχει χαθεί. Το μόνο που υπάρχει είναι οι προσωπικοί υπολογισμοί πολλών στελεχών για την «επόμενη ημέρα». Λες και ο λαός ενδιαφέρεται γι’ αυτό!

Προδομένος γιατί με τις λανθασμένες πολιτικές καταφέρατε να μετατρέψετε την ελπίδα σε οργή, το δυνατό ΠΑΣΟΚ σε ένα συνασπισμό απαξιωμένων στελεχών, τις ιδέες μας και τις αρχές σε κουρελόχαρτα της ιστορίας, τα όργανα μας σε διακοσμητικά στοιχεία ενός ανύπαρκτου πολιτικού υποκειμένου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μου είναι αδύνατο να συνεχίσω να συμμετάσχω στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Σας υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του. Θα συνεχίσω σαν απλό μέλος του κινήματος να δίνω τον αγώνα μου, μαζί με όσους συντρόφους και συντρόφισσες έχουν ακόμη κουράγιο και υπομονή, για να ανατρέψουμε αυτή την πορεία προς το χάος».

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Advertisements

Entry filed under: ΠΑΣΟΚ.

Σε 10 ημέρες τίποτα δε θα είναι ίδιο… Κοινωνική ένταση και πολιτικές ευθύνες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

February 2012
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

%d bloggers like this: