Πιέσεις χωρίς τέλος

February 15, 2012 at 6:59 am Leave a comment

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Τα σκληρά μέτρα του δεύτερου μνημονίου και η ψήφισή τους από τη Βουλή κάθε άλλο παρά αρκετά ήταν για τους Ευρωπαίους. Οι αξιώσεις και τα τελεσίγραφα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δεν έχουν τέλος και είναι ενδεικτικό ότι το σημερινό Eurogroup αναβλήθηκε για τη Δευτέρα, με βασικό επιχείρημα ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στο πακέτο υποχρεώσεων που έχει αναλάβει να εκπληρώσει η Ελλάδα για να τις χορηγηθεί η νέα βοήθεια.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έσπευσε από χθες να δείξει ότι ανταποκρίνεται στους καινούριους εκβιασμούς, με τον πρωθυπουργό να καλεί κατά το Υπουργικό Συμβούλιο σε συστηματικές και συντονισμένες κινήσεις, προκειμένου οι λεγόμενες «προαπαιτούμενες ενέργειες» στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος να υλοποιηθούν εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που θέτουν οι δανειστές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λουκάς Παπαδήμος έκανε λόγο για πολλά και κρίσιμα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες έως ότου ληφθεί η απόφαση για τη χρηματοδοτική στήριξη στις αρχές Μαρτίου, χωρίς τα οποία δε θα καταστεί δυνατόν να εγκριθεί το δάνειο προς τη χώρα μας από το ΔΝΤ και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη και να ληφθεί η τελική απόφαση για την εκκίνηση του PSI.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, έτσι ώστε να κλείσει το θέμα των 300 εκατομμύριων ευρώ που είχε προκύψει από τη διαφωνία Παπανδρέου – Σαμαρά στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Με βάση το σχέδιο που συμφώνησαν τρόικα και κυβέρνηση και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο θα υπάρξουν περικοπές 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ και 20% στις συντάξεις των ειδικών ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών) από ένα ποσό και πάνω το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 1.200-1.300 ευρώ. Από τις περικοπές αυτές, αναμένεται να εξοικονομηθούν συνολικά 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που υπολείπεται θα αφορά περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κατά 15% μεσοσταθμικά, μεταξύ 200 και 300 ευρώ και 20% για τις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα 325 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν μέρος του πακέτου των 625 εκατομμυρίων θα βρεθούν από περικοπές σε δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας και του τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο τα ειδικά μισθολόγια (αφορά στρατιωτικούς, δικαστικούς, ενστόλους) να έρθουν κατά δύο μήνες νωρίτερα απ’ ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ολόκληρη τη λίστα υποχρεώσεων προς υλοποίηση (prior actions) για την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης ο υπουργός Οικονομικών αναμενόταν να την αποστείλει στους υπουργούς για να προβούν στις ενέργειες που σχετίζονται με τα Υπουργεία τους.

Χρονοδιάγραμμα – ορόσημο για την κυβέρνηση, όταν θα πρέπει να έχει εκπληρωθεί το πρώτο σετ δράσεων είναι κατά προσέγγιση η 27η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να έρθει στη Βουλή ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του νέου μνημονίου, ενώ την ίδια ημέρα το γερμανικό κοινοβούλιο θα ψηφίζει για την έγκριση της νέας συμφωνίας.

Το θέμα των έγγραφων εγγυήσεων που επίσης αποτελεί αγκάθι και ζητούσαν οι εταίροι επιτακτικά – σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου – λύθηκε αργά το βράδυ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Λουκά Παπαδήμου με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι καταρχάς τον εξουσιοδότησαν να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, ενώ στη συνέχεια θα έστελναν και τις επίμαχες δεσμευτικές επιστολές.

Την ίδια ώρα, οι ωμές παρεμβάσεις της Γερμανίας στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας συνεχίζονται με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητά –ούτε λίγο ούτε πολύ- την αναβολή των εκλογών λόγω κατάρρευσης των μνημονιακών κομμάτων.

Σε εγχώριο επίπεδο, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε χθες με έμμεσο τρόπο στο θέμα των εκλογών επαναφέροντας την πρόταση για παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου μέσω του προβληματισμού που εξέφρασε ότι υπάρχουν πολλές δράσεις που πρέπει να γίνουν πράξη ως τον Ιούνιο και αν συμπέσουν με προεκλογική περίοδο αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεν πήρε θέση για το εν λόγω ζήτημα καθώς όπως συμπλήρωναν αρμόδιοι για να το συζητήσουν είναι οι πολιτικοί αρχηγοί και όχι το Υπουργικό Συμβούλιο. Πάντως, τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς όσο και ο επικρατέστερος για νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συμφωνούν ώστε να στηθούν κάλπες τον Απρίλιο.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 12 ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Entry filed under: Κυβέρνηση.

Ανάγκη νέων πολιτικών αντιλήψεων Μας θέλουν στο γύψο

Leave a comment

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

February 2012
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829