Ανάγκη νέων πολιτικών αντιλήψεων

February 14, 2012 at 9:49 pm Leave a comment

Του Σωτήρη Λέτσιου

Αν και υπερψηφίσθηκε από 199 βουλευτές η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, η χώρα συνεχίζει να αιωρείται ανάμεσα στη διάσωση και στη χρεοκοπία. Με τα πάντα να συνεχίζουν να κρέμονται απο μια κλωστή, τούτη την ώρα γίνεται αντιληπτό ότι το πολιτικό σκηνικό τείνει να μεταβληθεί δραματικά. Και αυτό επειδή για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά της μεταπολίτευσης διαγράφονται 45 συνολικά βουλευτές-από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ -λόγω του ότι καταψήφισαν τη δανειακή σύμβαση.

Κάθε μια πολιτική δύναμη αντιλαμβάνεται με τον δικό της τρόπο το οικονομικό μέλλον της χώρας. Οι κίνδυνοι κάθε άλλο παρά είναι αμελητέοι, απαιτούνται και άλλες θυσίες και πιστή εφαρμογή των όσων έχουμε δεσμευθεί στους εταίρους μας ότι θα εφαρμόσουμε στο κοντινό μέλλον. Δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις ότι το πολιτικό σκηνικό δεν θα παραμείνει αμετάβλητο ενώσο η κατάσταση συνεχίζει να είναι επικίνδυνα ρευστή.

Μεγάλο κομμάτι του πολιτικού προσωπικού της χώρας δεν έχει αντιληφθεί έδω και χρόνια την κρισιμότητα των στιγμών. Συμπεριφέρθηκε σαν να είναι μονίμως δέσμια αυτή η ομάδα των συντεχνιακών συμφερόντων (βλέπε περίπτωση νομοσχεδίου για το ωράριο των φαρμακείων) και τηρώντας μια στάση, η οποία κάθε άλλο ήταν συμβατή με την προώθηση του συλλογικού συμφέροντος.

Είδαμε πώς σκέφθηκαν και έπραξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως προς τα αιτήματα των φαρμακοποιών. Όχι, ότι έδωσαν καλύτερα δείγματα σε άλλους τομείς. Π.χ επί δύο χρόνια η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν φάνηκε πρόθυμη να εκπονήσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα συμβάλλοντας στην εξεύρεση τρόπων για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.

Οι μικροσυντεχνιακές αγκυλώσεις δεν ήταν αυτές που διεδραμάτισαν ανασταλτικό ρόλο, ώστε να μην σημειωθεί πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής ή στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων; Πώς είναι δυνατόν να εισέλθουμε σε μια ομαλή τροχιά μεταρρυθμίσεων, όταν η πολιτική τάξη αναγνωρίζει τον εαυτό της μόνο μεσά απο την τήρηση κανόνων του πελατειακού συστήματος;

Διαθέτει στρατηγική το πολιτικό σύστημα τόσο για έξοδο απο την κρίση όσο και συγχρόνως να κινήσει διαδικασίες ριζικής ανανέωσης σε πρόσωπα και πολιτικούς σχηματισμούς; Η πράξη θα αποδείξει εάν και πόση βούληση υπάρχει.

Καιρός να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Οι δυνάμεις που είναι σαφώς προσανατολισμένες με τις αρχές της Ε.Ε –σε ένα ευρύτερο χώρο απο την δεξιά έως την αριστερά- είναι καιρός να αντιληφθούν ότι μπορούν να προχωρήσουν σε μια νέα πολιτική διακύρηξη και να συστεγασθούν κάτω απο ένα νέο πολιτικό φορέα. Φαντάζει ιδιαίτερα καινοτομικό αυτό για την ελληνική πραγματικότητα. Δίνεται όμως τώρα η ευκαιρία να μεταφρασθούν έννοιες όπως π.χ πατριωτισμός και προοδευτική ευαισθησία σε άμεσες πρωτοβουλίες, που θα ανταποκρίνονται στο αίτημα της κοινωνίας να εγκαταλειφθούν οι δυνάμεις που έκριναν σύμφωνα με τις στενές τους επιδιώξεις. Και αρνούνταν την λήψη αποφάσεων με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό της χώρας και τον παραμερισμό δογματικών προκαταλήψεων.

Advertisements

Entry filed under: Αρθρογραφία.

ΠΑΣΟΚ: Νέα απόπειρα επίσπευσης της εκλογής νέου προέδρου-Θολό τοπίο για Καστανίδη-Κατσέλη Πιέσεις χωρίς τέλος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

February 2012
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

%d bloggers like this: